Obrenovac, 01.12.2021

'PITANJE KOSOVA JE PITANJE BUDUĆNOSTI SRBIJE'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 12.11.2018.
Mihajlovićeva o Kosmetu, Crkvi, objektu na Pančićevom vrhu

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Vicepremijerka i ministarka Zorana Mihajlović ocenila je da Priština treba da hitno poništi odluku o uvođenju novih carina na robu iz Srbije.

Ona je istakla da je to neophodno ukoliko prištinske vlasti i EU žele da govore o normalizaciji odnosa.

"Rešenje pitanja Kosova je rešenje pitanja budućnosti Srbije. A oni koji su doveli Kosovo do toga da bude što dalje od Srbije, poput Vuka Jeremića, Demokratske stranke i Dragana Đilasa, u čije vreme su uspostavljene granice na severu Kosova i koji su dobili onakvu presudu Suda pravde, sad sole pamet svima nama šta treba da se uradi. Pa što nisu rešili ovo pitanje kad su toliko sposobni?", izjavila je Mihajlovićeva u intervjuu za Kurir.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše kritike koje dolaze iz Srpske pravoslavne crkve, ona kaže da je "Srbija sekularna država u kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izabran na demokratskim izborima".

"Treba da znamo stav Crkve, ali moramo da razmišljamo o realnosti i o svom narodu na Kosovu i Metohiji, a ne da se zaklanjamo iza njega i govorimo da zbog tih ljudi ništa suštinski ne treba da se menja", navodi Mihajlović.

Kad je reč o izmenama Zakona o ozakonjenju, Mihajlovićeva naglašava da nova rešenja donose lakšu borbu lokalnih samouprava protiv investitora koji grade bez dozvole.

"Oni koji su gradili protivzakonito neće moći da prodaju te stanove, jer će postojati zabeležbe u katastru. Sad će lokalne samouprave, nakon drugostepenog rešenja, moći da ruše nelegalne objekte. Dešavalo se da kada inspektor donese rešenje o rušenju, investitor pokrene tužbu pred Upravnim sudom i taj spor traje deset i više godina. Do tada on već završi zgradu, proda stanove i mi ne možemo da ostavimo ljude na ulici. Zato apelujem na gradane da ne kupuju nelegalne objekte, jer će imati problem", rekla je Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje kada će ukloniti nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, ona je rekla da "neće biti rušenja bez asistencije policije, i tačka".

"Mi smo doneli sva rešenja za uklanjanje nelegalnog objekta na Pančiću, podneli smo krivične prijave protiv svih koji su pomogli da on bude izgrađen. Do sada smo u prvoj zoni zaštite i parkovima prirode srušili 79 objekata, ali nikada bez asistencije policije", navodi Mihajlović.

Ona je podsetila da je pre godinu dana Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv svih odgovornih za loše urađen auto-put od Uba do Lajkovca, koji se sada gradi ponovo, i da se u toj prijavi nalaze svi detalji koji su tužilaštvu sigurna osnova da može da radi na tome.

"To je put koji je napravljen od gline i blata... Iako nije pušten u saobraćaj, ima pukotine i sada na deonici dugoj 2,5 kilometra skidamo i do pet metara dubine već izgrađenog auto-puta i gradimo ga ponovo. Ponovo plaćamo izgradnju auto-puta koji je već plaćen 100 miliona evra, a reč je o ravnoj deonici koja je duga 12,5 kilometara. A poređenja radi, auto-put dug 12,5 km u Grdeličkoj klisuri mi smo platili 80 miliona evra. Neko za to mora da odgovara", kazala je Mihajlović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE