Obrenovac, 09.12.2021

'MOLDAVIJI JE UZOR SRBIJA'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2019.
Poruka Leanke Dačiću

Foto:Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović
Potpredsednik Vlade Moldavije za evropske integracije Jurij Leanka izjavio je juče u Beogradu da njegova zemlja neće promeniti svoj princip podrške teritorijalnom integritetu Srbije u pogledu samoproglašenog Kosova.

Leanka na posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije napomenuo da i Moldavija ceni stav Srbije, koja priznaje region Pridnestrovlja kao sastavni deo Moldavije.

- Nastavićemo da podržavamo jedni druge da bi u jednom trenutku mogli da pronađemo rešenja za ove konflikte - rekao je on.

Leanka je izjavio da Moldavija može mnogo da uči od Srbije, koja joj može biti uzor.

- Imate dobre odnose sa Rusijom, a na putu ste evropskih integracija i pregovarate sa EU, a nama su potrebni takvi dobri primeri, iz kojih možemo mnogo da učimo od vas - poručio je Lenaka, koji je i bivši premijer Moldavije.

Prema njegovim rečima, Moldavija, uprkos problemima koje ima, može od Srbije naučiti kako da pregovara i sprema se za pristupanje Uniji i kako da sprovodi reforme, kako je rekao, u oblasti prava i pravde.

Dačić je zahvalio na principijelnom stavu Moldavije i podsetio da je ta zemlja glasala protiv prijema Kosova u Interpol, kao i pre četiri godine u UNESCO. On je napomenuo da sa Moldavijom nema otvorenih pitanja, a da je obostarna zainteresovanost da se odnosi još unaprede u svim sferama, ekonomiji, ali i kulturi, nauci, parlamentarnoj saradnji i oblasti bezbednosti, te u evrointegracijama.

- Mi se zalažemo za to da EU otvori širu perspektivu našim zemljama, kao podsticaj stabilnosti u celoj Evropi -rekao je Dačić.

Leanka je izrazio uverenje da će i posle izbora, koji se u toj zemlji opdržavaju ovog meseca, nastaviti dobra saradnje Moldavije i Srbije.

Dvojica šefova diplomatije složili su se da ima prostora za poboljšanje bilateralne saradnje i to u ekonomiji, s obzirom na to da je razmena na nivou oko 30 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE