Obrenovac, 01.12.2021

ČEPURIN ODLAZI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.04.2019.
Rusi srpskoj prestonici šalju nekog ko nas odlično zna

Foto:Printscreen
Novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko stupa na dužnost u junu, kada tu funkciju napušta aktuelni ambasador Aleksandar Čepurin, piše "Blic".

Prema pisanju tog lista, koji se poziva na svoje diplomatske izvore, Čepurin će karijeru nastaviti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do 2014. godine, a važi za odličnog poznavaoca balkanskog regiona.

Bio je uz predstavnike SAD i EU u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije, a učestvovao je i u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

Iz Moskve u Beograd dolazi sa pozicije šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Njegov dolazak može se protumačiti i kao težnja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu, naročito imajući u vidu dešavanja oko rešavanja pitanja Kosova, kaže izvor "Blica".

Harčenka je ranije spominjao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je "istaknut oštar, snažan diplomata" kao i da je jedan od "ruskih diplomatskih specijalaca".

Harčenko je poslednji put davao izjave koje se tiču Kosova početkom 2017. godine kada je rekao da je Rusija u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije sa Prištinom.

Mediji su i ranije navodili da Čepurina menja upravo Harčenko, a tada se za njega navodilo da je pravi "diplomatski specijalac", kao i da do smene ambasadora i izbora njihovih zamenika dolazi zbog osetljivog trenutka rešavanja pitanja Kosova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE