Obrenovac, 01.12.2021

MENJAJU SE PRAVILA RADA SKUPŠTINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2019.
Na kolegijumu parlamenta šefovi poslaničkih grupa razmatrali su ideje za izmenu Poslovnika

Foto:D.Milovanović
Pokretanje dijaloga o izmenama Poslovnika o radu - bila je glavna tema i rezultat kolegijuma Narodne skupštine održanog u utorak. Tom sastanku nisu prisustvovali predstavnici partija okupljenih oko SzS, koji bojkotuju rad parlamenta, a od opozicionara su došli Čedomir Jovanović (LDP), Vjerica Radeta (SRS) i Miladin Ševarlić kao samostalni poslanik.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je rekla da su na sastanku zaključili da su "nužne izmene i dopune Poslovnika kako bi omogućili bolji rad parlamenta":

- Veoma sam zadovoljna razgovorom koji je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog između legalnih i legitimno izabranih predstavnika građana, da to nije ulica i da o svemu može da se razgovara na ovom mestu, koje je i predviđeno za dijalog i razmenu mišljenja.

Gojkovićeva je kazala da su poslanici koji podržavaju vladu rekli da će raditi na tome da se izmene poslovnika usvoje u najširem mogućem konsenzusu, "mnogo širem nego kada je važeći poslovnik donet". Kazala je da su otvorena vrata za sve poslanike i šefove grupa i da će ona nastaviti da ih poziva na kolegijume i sednice kad su važne teme na dnevnom redu.

Među glavnim predlozima prisutnih opozicionara bio je onaj da se omogući više vremena za raspravu o njihovim amandmanima, a raspravljalo se i o gomilanju predloga za dopunu dnevnog reda o kojima se pre svake sednice raspravlja satima.

Šef kluba LDP Čedomir Jovanović rekao je da treba normalizovati atmosferu u parlamentu, izmeniti Poslovnik i vratiti u najviše zakonodavno telo teme o evropskom putu Srbije i Kosovu:

- Parlament je mesto za dijalog i u njemu je moguće govoriti o izmenama zakona, ali sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a ne sa nekakvim komisijama i predstavnicima neparlamentarnih stranaka. Nikakve komisije Vučića, Đilasa i Jeremića neće uređivati život u Srbiji, postoje zakoni i institucije koje moraju da se poštuju.

On je opozicionarima koji bojkotuju rad Skupštine poručio da, ako neće dijalog u parlamentu, "uzmu stiropor od Tomislava Nikolića".

Šef poslanika JS Dragan Marković Palma predložio je da se poslanicima koji bojkotuju parlament ne isplaćuju plate, već da se one preusmere porodicama sa troje ili više dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE