Obrenovac, 01.12.2021

NEKOME ODGOVARA STAGNACIJA DIJALOGA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2019.
Dačić o željama Srbije i različitim stavovima međunarodne zajednice

Foto:AP/Darko Vojinović
Razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice o tome šta bi Srbija želela kao konačan ishod u pregovorima s Prištine nikad nije bilo, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek su se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi - rekao je Dačić za "Politiku".

On navodi da Britanija i Nemačka nisu za podelu, a da se Britanci pravdaju da ne podržavaju Ramuša Haradinaja i da su protiv takse.

- Imate i nemačku poziciju gde oni kažu da nisu za to da se ukinu takse i pokrene dijalog pre evropskih izbora. Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradi kad može iz Berlina? Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće - kazao je Dačić.

Na konstataciju - dakle ništa do kraja godine, Dačić odgovara:"To spada već u domen političke naučne fantastike".

On navodi da takse moraju da budu ukinute da bi se nastavio dijalog, a da nas činjenica da su doneli platformu stavlja u jednu novi političku poziciju - da oni neće bilo kakav kompromis.

Šef diplomatije naglašava da nas platforma iz Prištine uopšte ne interesuje.

- To što su oni sebi postavili kao cilj nema nikakve veze sa dijalogom. Ne možeš da se setiš platforme usred briselskog procesa, kada si već imao razne dogovore - rekao je Dačić.

On podseća na dve potpuno suprotstavljene pozicije - jedna je da je Kosovo autonomija u okviri Srbije, druga je da je Kosovo nezavisna država u granicama koje su oni sami sebi predstavili kao međudržavne, a to su u stvari granice između pokrajine i centralne Srbije.

- Do kompromisa je teško doći na osnovu te dve pozicije. Zašto su Amerikanci iskoračili iz svoje pozicije? Zato što su shvatioli da Srbija nikada neća priznati nezavisno Kosovo s tim jednostranim aktom, bez nekog kompromisa. A koji je kompromis? Nikada oni nisu rekli ovo je najbolje rešenje. Oni i sami kažu dajte da vidimo šta su predlozi - rekao je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE