Obrenovac, 01.12.2021

OTVARAMO SEDAM AMBASADA I KONZULATA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2019.
Beograd ove godine širi diplomatsku mrežu, u skladu sa najvažnijim državnim ciljevima

Foto:N.Fifić
Diplomatsko konzularna mreža Srbije trebalo bi tokom ove godine da bude proširena za sedam novih predstavništava u državama regiona Kariba, Južne Amerike, Dalekog i Srednjeg istoka - saznaju "Novosti".

Plan je da nove diplomatske "filijale" Srbija dobije u Trinidadu i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu, Papua Novoj Gvineji, Jermeniji i Palestini.

Kako je šef diplomatije Ivica Dačić naglasio, predstavljajući pred resornim skupštinskim odborom izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova od 1. maja prošle godine do 1. februara ove godine, za otvaranje novih DKP već su obezbeđena sredstva u budžetu za 2019.

Kod izbora destinacija novih diplomatskih predstavništava najviše se vodilo računa o realizaciji jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije - očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države i jačanju naše pozicije po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Surinam je prvi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova, u oktobru 2017, a zatim je to učinila i Papua Nova Gvineja, u junu 2018. Venecuela, Vijetnam, Jermenija, Palestina Trinidad i Tobago ne priznaju jednostrano povučeni potez Prištine.

Srbija trenutno ima 69 ambasada širom sveta, sedam stalnih misija i 24 konzulata.

Takođe, u proteklih devet meseci, proširena je i mreža počasnih konzula Srbije u inostranstvu, pa su tako otvoreni konzulati u Sevilji, Antaliji, Volosu i Montani. Naše interese počasni konzuli zastupaju u 56 država sveta.

KULTURNI CENTAR U LONDONU

U okviru budžeta Ministarstva spoljnih poslova za ovu godinu obezbeđena su i sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za otvaranje Kulturnog centra Srbije u Londonu. On će predstavljati prvi centar modernog tipa za promociju kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE