Obrenovac, 29.11.2021

HOĆE LI MLADI SESTI U POSLANIČKE KLUPE?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2019.
U Skupštini Srbije samo četiri poslanika su mlađa od 30 godina, zahtev da ih bude bar 10 odsto

Foto:Printscreen
Omladinski delegati Srbije u UN najavili su inicijativu za veće učešće mladih u Skupštini Srbije, a cilj je da ih u parlamentu bude deset odsto.

Omladinski delegati Tijana Čupić i Nikola Petrović kažu za Tanjug da inicijativu podnose radi generacijske jednakosti u parlamentu, a Petrović napominje da je u Srbiji 16 odsto mladih ispod 30 godina, a da su trenutno u Skupštini četiri poslanika mlađa od 30 godina što je manje od dva odsto.

- Naš je cilj da makar predvidimo mogućnost za veće uključivanje mladih. Želeli bismo da to bude 10 odsto, ali to ćemo zajedno u pregovorima i radnim telima za izradu zakona pokušati da definišemo - rekao je Petrović.

Trenutno, kako navode, o tom predlogu razgovaraju sa pojedinim narodnim poslanicima Skupštine Srbije.

- Istražujemo koji je najbolji način da se to uradi, da li će to biti u vidu jedne opšte narodne peticije i inicijative koja bi bila predata parlamentu ili ćemo naići na razumevanje među nekim poslaničkim grupama da one same predlože zakon, videćemo - rekao je Petrović.

Možda će, dodaje, čak i sama Vlada Srbije biti spremna da predloži takvu incijativu budući da su, kako kaže, mladi i obrazovanje među prioritetima sadašnje vlasti.

Omladinski delegati Srbije u UN kažu da će raditi na tome da učešće mladih u donošenju odluka bude veće, napominje da je država već predvidela dosta mehanizama za uključivanje mladih, ali da su oni još novi i da je zato potrebno vreme da dođe do željene promene.

Tijana Čupić je rekla da su UN krajem 80-tih istakle značaj mladih u procesu donošenja odluka, te da od 193 zemlje članice UN, trenutn oko 40, među kojima je i Srbija, imaju svoje omladinske delegate u UN.

- Ovo je program koji se u Srbiji sprovodi drugu godinu - objasnila je Čupić, te navela da će omladinski predstavnici Srbije u UN tokom jednogodišnjeg mandata delovati na poboljšanju omladinskih politika kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Njihovo učešće u tom projektu, navodi, podrazumava učešće na Generalnoj skupštini UN u Njujorku na kojoj su bili u prvoj nedelji oktobra, zatim učešće na Savetu za ljudska prava u Ženevi, gde su bili u novembru prošle godine, te učešće na sastanku Komisije za društveni razvoj u Njujorku sa koga su se vratili pre dve nedelje.

Čupić kaže da se mladi u Srbiji i širom sveta susreću zapravo sa istim problemima.

- Na kraju se ispostavi da nas sve muče iste stvari - kvalitetno obrazovanje i dobro zapošljavanje. Svi mladi rade na tome da imamo što kvalitetnije obrazovanje i da stvore uslove za što bolje poslove u skladu sa njihovim stepenom obrazovanja - kaže Čupić.

Projektom ''Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama'' inače omogućen je izbor dva omladinska delegata Srbije u UN, uz princip rodne ravnopravnosti, na osnovu javnog konkursa, a cilj je projekta podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE