Obrenovac, 01.12.2021

DAČIĆ NAJAVIO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2018.
Dijalog o Kosovu menja format

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će se Srbija u 2019. godini sigurno intenzivno baviti pitanjem Kosova i "verovatno u drugačijem formatu nego do sada".

"Niko ne može da kaže - rešićemo Kosovo i Metohiju iduće godine, bar niko od ozbiljnih političara i kod nas i u svetu. Što se mene tiče, ja bih voleo da već sutra imamo dogovor i rešenje, ali to nije realno, mnogo još kockica treba da se sklopi", rekao je Dačić u razgovoru za novi "Nedeljnik", upitan da li očekuje da se u narednoj godini reši pitanje Kosova.

Dačić je, prema izvodima iz intervjua koje je "Nedeljnik" dostavio Tanjugu, ukazao da su evropski pregovarači već izvesno vreme po strani - oni će imati izbore u maju, a posle toga još nekoliko meseci če proći dok naprave Komisiju i izaberu naslednika Federike Mogerini.

"Sjedinjene Države žele da popune taj vakuum i to je dobro za ceo proces, jer mi ne želimo da se gubi vreme. Zato i ohrabruje pismo Donalda Trampa predsedniku Vučiću kao dobar znak da je i Americi stalo da se dijalog nastavi, da se ne izgubi taj zamajac, kao što se mnogo puta dešavalo u poslednjih pet-šest godina, uvek zaslugom Prištine", rekao je sef srpske diplomatije.

On je istakao da bi, po njegovom mišljenju, bilo korisno da se, uz SAD, u proces uključe i druge velike zemlje, poput Rusije i Kine, jer bi to obezbedilo široke međunarodne garancije za sve što bude dogovoreno.

"To bi značilo pun međunarodni legitimitet za sve što bude dogovoreno oko Kosova i Metohije, a pre svega osiguralo bi da dogovor bude dugog veka, što je Srbiji i te kako u interesu", dodao je on.

Dačić je ukazao da ideja o razgraničenju Srba i Albanaca "jeste jedina na stolu, ali ona mora biti praćena i nizom drugih dogovora".

"Mi ne odustajemo od najviših prava za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, od zaštite srpske baštine, od velike imovine koju Srbija ima na Kosovu i Metohiji, i to svi dobro znaju", rekao je između ostalog Dačić u intervjuu za "Nedeljnik".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE