Obrenovac, 09.12.2021

SRBIJA OTVARA AMBASADU U TBILISIJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2019.
Gojković zahvalila Gruziji na stavu po pitanju Kosova

Foto:Narodna skupština
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je juče predsedniku parlamenta Gruzije Irakliju Kabahidžeu na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na tome što Gruzija nikada ne glasa protivno interesima Srbije u međunarodnim organizacijama kada je reč o prijemu tzv. Kosova.

Gojković je rekla da će Gruzija otvoriti počasni konzulat i da je posetom visokog predstavnika te zemlje najavljeno obostrano otvaranje ambasada u glavnim gradovima Srbije i Gruzije.

Gojković i Kabahidže potpisali su u parlamentu Sporazum o partnerstvu čemu su prethodili sadržajni razgovori.

- Sporazumom smo dogovorili da ćemo sarađivati još čvršće i sadržajnije u oblasti evropskih integracija, jer je to naš zajednički spoljnopolitički cilj, ali smo dogovorili i saradnju naših radnih tela - rekla je Gojković novinarima.

Ona je navela da dve zemlje u ekonomiji sarađuju nešto manje nego u politici i da je namera da se privredna saradnja poboljša. Posebno je istakla važnost posete, jer je kaže prva nakon uspostavljanja bilateralnih odnosa.

- Zaintresovani smo da sarađujemo, ne samo kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, već i u oblasti turizma. Nedavno smo ratifikovali sporazum o ukidanju viza za obične nosioce pasoša, a sada smo razgovarali o potrebi uvođenja direktnih avio linija - dodala je Gojković.

Gost iz Gruzije zahvalio je predstavnicima srpskog parlamenta na sadržajnim razgovorima, a predsednici Maji Gojković zbog posete toj zemlji.

Naveo je da postoji pozitivna dinamika međusobnih odnosa, te zahvalio Srbiji što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, te istakao da u tom smislu i Gruzija podržava Srbiju.

- Mi želimo da još poboljšamo naše odnose i da oni budu što čvršći. Bitno nam je da postoje jako dobri politički odnosi, ali želimo da poboljšamo i privredne odnose. Postoje velike šanse za poboljšanje privredne i kulturne saradnje, ali i da je reč o nauci, obrazovanju, sportu… - rekao je on.

Naglasio je da Gruzija ceni srpsko iskustvo po pitanju evropskih integracija.

Kabahidže će se obratiti poslanici na Posebnoj sednici, nakon čega će sa predsednicom parlamenta u holu Narodne skupštine otvoriti izložbu povodom 100-godišnjice Parlamenta Gruzije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE