Obrenovac, 01.12.2021

RASPRAVA O IZMENAMA USTAVA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2018.
Amandmani u oblasti pravosuđa biće na dnevnom redu početkom 2019. godine

Foto:Tanjug/Oksana Toskić,Službeni glasnik
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će početkom 2019. godine u Skupštini Srbije početi rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

- Početak 2019. godine obeležiće rasprava o ustavnim reformama - rekla je Kuburović na skupu u Beogradu posvećenom nezavisnosti pravosuđa u organizaciji OEBS.

Dodala je da će to biti prilika da se u Srbiji obezbedi efikasno i nezavisno pravosuđje, oslobodjeno uticaja izvršne i zakonodavne vlasti, ali i samih sudija.

Kuburović je više puta ponovila da sudije treba da budu ograničene u svom radu jedino zakonom, jer na taj način postaju garant prava i sloboda.

- Da bi jedan sud bio zasita sud i bio potpora vladavine prava, ona mora da bude nezavistan i nepristrastan - istakla je ona.

Dodala je da sudija ne sme da se oseća nesigurno i da nad njim ne sme da se vrši pritisak ni sankcijama, niti nagradama.

- Očekujem da usvajanjem ustavnih amandmana smanji uticaj zakonodavne i izvršne vlasti i ukloni nepoverenje koje postoji u sve tri grane vlasti - rekla je Kuburović.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva (VSS) Dragomir Milojević kazao je da je sudstvo samo jedna od tri grane vlasti koja "ne može biti u potpunosti nezavisna od svih uticaja, posebno socioloških i kulturoloških", ali da ne bi trebalo da se događaju verbalni napadi na sudstvo od srane poltičara.

Milojević je podsetio da su političari javno kritikovali sudske odluke, što je prema njegovim rečima dovodilo u sumnju legitimitet sudija i smanjenje poštovanja u društvu.

On je ocenio da između sudske, izvršne i zakonodavne vlasti postoji napetost, ali da ona ne mora da bude nužno negativna, već "konstruktivna".

On je istakao da je nezavisnost sudstva aksiom, ali da opasnosti nisu samo eksterne, već i unutrašnje, odnosno da se one nalaze u ličnosti svakog sudije.

-Svaki sudija uspostavlja novi poredak u mikokosmosu svojom presudom i zato ćemo nezavisnost imati u zavisnosti od toga koliko imamo obrazovnih i moralno autonomnih sudija - rekao je Milojević.

Član Državnog veća tužilaštva (DVT) Tatjana Lagumdžija kazala je da je nezavisnost u radu sudija i tužioca preduslov vladavine prava.

- Nezavisnost pravosuđa se uspostavlja, ne zbog tužioca, već radi zaštite ljudskih prava - kazala je ona i dodala da tužioci moraju da budu oslobođeni bilo kakvog uticaja, ne samo zakonodavne i izvršen vlasti, već i medija.

Podsetila je da iz tih razloga uveden institut Poverenika za samostalnost, koji postupa u slučajevima političkog ili drugog uticaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je vladavina prava kičma modernog i plurastičkog društva i koja je uvek pod pritiskom u EU, ali i izvan nje.

On je istakao da se sve države moraju odupreti ugrožavanju vladavine prave, jer je ona fundamentalni element i preduslov za ostvarivanje napredka, zbog čega mora da je obezbeduje koji želi da pristupi EU i preduslov za ostvarivanje napretka.

Dodao je da nezavisnost pravosuđa mora da bude obezbeđena i garantovana na ličnom i institucionalnom nivou, zbog čega će EU nastaviti "budno da prati" situaciju u Srbiji i započetu ustavnu reformu.

Fabrici je kazao i da nezavisnost ne može da postoji sama za sebe i da sudije moraju da budu odgovorni u svom radu.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazio uveravanje da kada se završe ustavne reforme da će "nezavisnost i efikasnost postati novo stanje u Srbiji".

Oricio je naglasio da će to novo stanje biti dostignuto ukoliko se principi nezavisnosti "deletvorno i pravično primene u praksi".

Skup u Beogradu deo je zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility" za Zapadni Balkan i Tursku, koji Savet Evrope, a njegov cilj je jačanje VSS i DVT kako bi građani dobili nezavisne i nepristrasne sudije i tužioce.

Projekat traje 22 meseca, sa ukupnim budžetom od 400.000 dolara, a očekivani datum završetka je 28. februar 2019.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE