Obrenovac, 09.12.2021

SRPSKA POPULACIONA POLITIKA PRED UN


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2019.
Ministarka Đukić Dejanović u Njujorku

Foto:Printscreen
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorneradne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine Slavica Đukić Dejanović, prisustvuje 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj koje se održava od 1. do 5. aprila u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg zasedanja je "Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine". Ove godine obeležava se 25 godina od konferencije u Kairu na kojoj je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi. Sastanak je prilika i za prvi potpuni pregled Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, pre sveobuhvatnog pregleda Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Srbija 2017. usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja

Istupajući u generalnoj debati, ministarka Đukić Dejanović je istakla da je Republika Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije radila aktivno na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice omogućen svima. Ministarka je naglasila da Republika Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu.

"Vlada Republike Srbije usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine, usklađenu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji za cilj imaju ne samo socio-ekonomku podršku porodicama, već i ostale vidove podrške ustanovljene Programom akcije", navela je ministarka.

Ona je dodala da nedavno usvojen Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije, uzima u obzir sve važnije izazove u vezi sa seksualnim i reproduktivni zdravljem, poput upotrebe nepouzdanih metoda kontracepcije, rastućeg broja neplaniranih trudnoća i abortusa, kao i visoko rizičnog seksualnog ponašanja adolescenata i omladine, i predlaže konkretne mere za njihovo rešavanje. Na kraju, ministarka je potvrdila da Republika Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine i najavila da će naša zemlja ove godine predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj zajedno sa još 40 zemalja iz čitavog sveta.

Ministarka Đukić Dejanović prisustvovala je usvajanju političke deklaracije posvećene  temi ovogodišnjeg zasedanja koje je ocenjeno kao veoma uspešno, uzimajući u obzir učešće velikog broja zvaničnika na visokom nivou. Učešće Republike Srbije na ministarskom nivou doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao kredibilnog i odgovornog partnera posvećenog implementaciji Programa akcije i Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE