Obrenovac, 29.11.2021

ŠTA JE PISAC (EMANUEL) ZAPRAVO HTEO REĆI?


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2019.
Ambasador EU u Srbiji objasnio šta znači Makronovo 'STOP' proširenju

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici ocenio je da stav predsednika Francuske Emanuela Makrona da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Fabrici je u Novom Pazaru naglasio "jasan stav EU" da želi proširenje na ceo zapadni Balkan.

- Ja ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju - rekao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je istim povodom naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, "o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće posete predsednika Francuske".

- Za nas su evropski standardi od velike vežnosti, ali ako se tokom vremena u EU stvori neka većina koja će biti protiv proširenja EU, onda će i Srbija morati da zauzme svoj stav. Za sada mi smo jasno opredeljeni ka tome da idemu u EU - rekla je potpredsednica Vlade.

Francuski predsednik je posle prekida samita naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

- I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja - podvukao je Makron.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE