Obrenovac, 18.05.2021

ODAZVAĆE SE POZIVU NAŠE ZEMLJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2019.
OEBS spreman da pošalje tim u Srbiju za izbore

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Čim budu dobili zvaničan poziv od Vlade Srbije da nadgledaju proces parlamentarnih izbora, koji "padaju" na proleće sledeće godine, OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), temeljno će proceniti predizborno okruženje i pripreme za predstojeće glasanje, a nakon toga će preporučiti da li su i kakve aktivnosti njihovih eksperata u Srbiji potrebne.

Ovu informacija stigla je iz ODIHR, čiji portparol Katja Andruš, za "Novosti", napominje da oni poziv da posmatraju izbore uglavnom dobijaju tri-četiri meseca pre termina održavanja:

- Tako da ne očekujemo da će srpske vlasti kontaktirati sa nama još izvesno vreme. Kada procenimo da li su i kakve izborne aktivnosti u Srbiji potrebne, poslaćemo zahtev preostalim članicama OEBS da delegiraju posmatrače.

Iz ODIHR napominju da je posmatranje izbora ključna oblast njihovog rada, kao i da njihova metodologija monitoringa obuhvata situaciju pre, za vreme i nakon glasanja. U njihovom fokusu je u kojoj meri izborni procesi poštuju osnovne slobode i da li su pluralistički, transparentni i odgovorni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će naša država uputiti poziv ODIHR da njihovi eksperti provere izborne uslove u našoj zemlji, a pre glasanja najavljenog za mart sledeće godine. Plan je i da se zatraži da stručnjaci ove međunarodne organizacije detaljno "pročešljaju" birački spisak, sa ciljem da se zaustave priče o "petljanju, krađi i glasanju mrtvih" na izborima.

U narednim mesecima trebalo bi da bude poznato koliko članova posmatračke misije će ODIHR uputiti u Srbiju, kao i koliko će ih biti raspoređeno na samim biračkim mestima, a koliko u Republičkoj izbornoj komisiji.

NADGLEDALI 13 GLASANJA

Posmatrači ODIHR nadgledali su 13 predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, od 1997. Na predsedničke izbore 2017, poslali su šest stručnjaka iz šest zemalja OEBS. Tokom glasanje za parlament 2016, monitoring misija ODIHR imala je 10 stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE