Obrenovac, 01.12.2021

ŠTA TRAMP HOĆE NA BALKANU?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2019.
Koliko je realno da prvi čovek Amerike poseti Srbiju u 2019.

Foto:Profimedia/Alamy,Tanjug/AP
Nije izvesno, ali ni nemoguće da predsednik SAD Donald Tramp do kraja ove godine dođe u Srbiju. Postizanje sporazuma Beograda i Prištine predstavljalo bi i svojevrsnu pobedu Trampa.

Posle pisma koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio američkom kolegi Donaldu Trampu, oglasio se i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji je rekao da bi američki predsednik voleo da dođe u našu zemlju.

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo, Skot kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

- Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe - rekao je Skot.

On kaže i da bi predsednik Tramp voleo da dođe u Srbiju.

- Mislim da bi mu ovde bilo jako lepo, ja bih pozdravio tako nešto - rekao je Skot.

On je kazao da, prema njegovom mišljenju, sporazum između Beograda i Prištine mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

- To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru, već da se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu, ali to ostavljamo pregovaračima - rekao je Skot.

Donald Tramp se prvi put lično uključio u čitavu priču polovinom decembra kada je pisao Vučiću i Hašimu Tačiju i kada je rekao da će ih "ugostiti u Beloj kući da proslave ono što bi predstavljalo istorijski sporazum".

Izvori "Blica" iz diplomatskih krugova kažu da Balkan nije zanemarljiv, da bi uključivanje Trampa u dijalog predstavljalo i njegov uspeh.

- Da je zainteresovan za region i dijalog između Beograda i Prištine, vidi se i po tome što je angažovao Džona Boltona da se bavi ovim pitanjem, a Bolton je naklonjen Srbiji i Srbima - kaže izvor "Blica".

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za "Blic" da bi bilo dobro da posle četiri decenije neki predsednik SAD poseti Srbiju.

- Prerano je govoriti o tome, ali za našu spoljnu politiku i međunarodno pozicioniranje bilo bi korisno. Tramp i njegova administracija su se fokusirali na Balkan i to treba iskoristiti na najbolji način - navodi Đukanović.

Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, kaže da mu Trampov dolazak ne deluje kao realna opcija.

- Iskreno, ne deluje mi realno da će doći. Zato što ne mora. Sigurno neće doći ako ništa u dijalogu ne bude postignuto. Ako je priča oko sporazuma izvesna, realnije je da potpisnici, Vučić i Tači, odu u Vašington, jer je i SAD administraciji potreban uspeh u predizbornoj godini - kaže Savković za "Blic".

On slanje pisma ocenjuje kao dobar potez i kaže da su SAD definitivno posvećene dijalogu Beograda i Prištine.

- Ovo je jedinstvena prilika da SAD administracija pokazuje interesovanje za interese Srbije. To je sada prilika, i ko zna kad - zaključuje Savković.

Apliciraju za Interpol

Priština ponovo pokušava da uđe u Interpol, a pismo o tome generalnom sekretarijatu te međunarodne policijske organizacije poslali su premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i ministar policije Ekrem Mustafa. Prištinski portal Kalko tvrdi da je imao uvidu u mejlove koje su Haradinaj i Mustafa poslali generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku.

Prema pisanju portala, biće to 10. pokušaj Prištine da se priključi članstvu u Interpolu.

Haradinaj: Takse protiv Srbije i Rusije

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj juče je izjavio da mera vlade u Prištini nema nikakve veze sa SAD, već je, kako kaže, doneta protiv Rusije i Srbije.

On je rekao da je odluka o taksama doneta protiv Rusije i Srbije jer su, kako je rekao, intenzivno radili protiv priznanja kosovske nezavisnosti i na blokadi članstva Prištine u Interpolu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE