Obrenovac, 09.12.2021

SARADNJA SRBIJE I KINE NA NAJVIŠEM NIVOU U ISTORIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2018.
Novi put svile menja mapu sveta, naša zemlja značajna tačka na ruti 'Pojas i put'

Foto:Printscreen
Odnosi Srbije i Kine, koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i intenzivan politički dijalog, na najvišem su nivou u istoriji i omogućili su Srbiji da bude značajna tačka na ruti Novog puta svile, ukazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na međunarodnom okruglom stolu “Pojas i put” u Skupštini Srbije rekao da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je od samog pokretanja 2013. godine u punoj meri podržala i u kontinuitetu podržava incijativu “Pojas i put”.

On je naveo da su geostrateški položaj i izvanredni odnosi sa Kinom omogućili Srbiji da bude značajna tačka na ruti “Pojasa i puta”, uključena u veliki broj, pre svega, infrastrukturnih projekata.

- Preko Pomorskog puta svile za 21. vek Srbija će, iako kontinentalna zemlja, biti povezana sa Kinom preko Indijskog okeana i Egejskog mora, od luke Pirej, projektom Ekspresne pomorsko-kopnene linije preko Grčke i Makedonije, preko brze pruge na relaciji Beograd-Budimpešta, čija izgradnja je u toku, sve do centralne i severne Evrope - rekao je Dačić.

Dodao je da ne treba zanemariti ni izgradnju prateće infrastrukture i uključivanje novih zemalja u projekat, što će rezultirati povećanjem trgovinske razmene i novim regionalnim projektima u različitim oblastima.

Kako kaže, pozivitne ideje jesu i biće potpomognute finansijskim sredstvima iz Fonda “Puta svile”, koji je namenila kineska strana i koji, i nerazvijenim i zemljama u razvoju, pruža mogućnost da realizuju projekte od nacionalnog interesa.

Dačić je dodao da Srbiju raduje mogućnost da aktivno učestvuje u kapitalnom projektu koji povezuje udaljene kontinente i regione, donoseći dobrobit na globalnom planu.

- Pojas i put će u istoriji ostati zapamćen po pozitivnom doprinosu globalnom povezivanju i ekonomskom razvoju svih zemalja učesnica - rekao je Dačić.

Naveo je da se “Pojas i put” od 2013. godine, od inicijative prvenstveno ekonomskog karaktera, razvio u saradnju koja uključuje i oblasti kulturne, prosvetne i naučno tehnološke saradnje, te da će bliže i čvršće povezivanje država, rad na zajedničkim prijektima, doprineti i jačanju bezbednosnog okruženja u kojem živimo, posebno imajući u vidu nove izazove sa kojima se svet suočava.

- Pojas i put je inicijativa koja menja sliku i mapu sveta. U skladu sa globalnom strategijom povezivanja na liniji Novog puta svile, ucrtavaju se trase puteva, brzih železnica, mostova i elektrana, lučke infrastrukture, industrijskih parkova, dok se nekim prijektima od nepristupačnih terena stvaraju glavna saobraćajna čvorišta - istakao je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE