Obrenovac, 01.12.2021

USAGLAŠENOST SRBIJE SA EU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2019.
Beograd najviše odbijao deklaracije Brisela protiv Rusije i Venecuele

Foto:Printscreen
Procenat usaglašenosti Srbije sa deklaracijama i rezolucijama Evropske unije porastao je tokom prošle godine i premašio 50 odsto, ali u Briselu i dalje nisu zadovoljni time kako Beograd prati njihovu spoljnu i bezbednosnu politiku.

Zbog toga je poglavlje 31, koje se bavi ovim pitanjima, i dalje na čekanju, i ne samo da nema naznaka da bi uskoro moglo biti otvoreno, nego je pod velikim znakom pitanja i kada će biti gotov izveštaj o skriningu za ovu pregovaračku oblast.

U 2018. Srbija je glasala za 28 od 54 dokumenta koji je usvojila EU, što je usaglašenost od 51,85 odsto, navodi se u analizi koju je objavio Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC). Pretprošle godine postotak usaglašenosti bio je 46 odsto, a 2016. - 44 odsto.

Većina deklaracija koje Srbija nije podržala, čak njih 16, direktno ili indirektno se odnosi na Rusiju, četiri na Venecuelu, dok su dve bile posvećene Kongu, koji nije glasao za prijem Prištine u Unesko.

Posle dužeg vremena, Srbija se nije usaglasila i sa jednom deklaracijom u vezi sa Iranom, koja se tiče produžavanja restriktivnih mera. Nismo podržali ni dokumenta u vezi sa Mjanmarom, Zimbabveom i Burundijem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE