Obrenovac, 01.12.2021

AMERIKA STAV O KOSOVU SAOPŠTAVA 7. MAJA?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2019.
Pompeo stiže na sastanak kod Angele Merkel

Foto:Pixabay,Telegraf
Od berlinskog samita govori se o mogućem direktnijem uključivanju SAD u pregovarački proces između Beograda i Prištine. S tim u vezi, pres služba Stejt Departmenta najavila je da će se američki državni sekretar Majk Pompeo, 7. maja u Berlinu, u sklopu posete Evropi, sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel  i ministrom spoljnih poslova Haikom Masom, kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

- Tokom boravka u Berlinu Majk Pompeo će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom spoljnih poslova Haikom Masom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija i Zapadni Balkan - kazao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta koji je upoznat s detaljima posete.

Indikativno je da Pompeo stiže u Berlin uoči nastavka razgovora u Parizu, koji će biti u užem formatu. Takođe, prištinska strana duže vreme traži uključivanje Vašingtona u pregovore, što je i ponovio Kadri Veselji, predsednik Skupštine tzv. Kosova.

- Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Verujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD. Kosovo je suverena država, i to će uvek biti - poručio je.

S druge strane, politički analitičari iz Beograda ne očekuju ništa spektakularno od američko-nemačkih razgovora u Berlinu u vezi sa Kosovom.

Budući da je u poziciji američke i nemačke administracije, prema pregovorima Beograda i Prištine, sve jasno, ne treba očekivati ništa spektakularno iz ovih razgovora, smatra direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je za Telegraf.rs rekao da pitanje Zapadnog Balkana neće biti prioritet sastanka u Berlinu, ali da je svakako tema o kojoj će se razgovarati na visokom nivou.

- Američka amdinistracija želi da se uključi u dijalog budući da smatra da Evropska unija nije sposobna da reši pitanje nezavisnosti Kosova, pre svega zbog nepostojanja zajedničkog stava 28 zemalja članica - izjavio je on za portal Telegraf.rs.

Sa njim je saglasan i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, koji je u ranijoj izjavi najavio da je sasvim očekivano uključivanje Sjedinjenih Američkih Država, jer bismo bez njihovog angažmana imali jednu prologiranu situaciju bez pozitivnog ishoda.

- Amerika je u izvesnoj meri već prisutna, ali zbog Rezolucije 1244 ne može da uradi više od ovoga. Smatram da će se izaći sa konkretnim ponudama za obe strane u pregovorima - izjavio je on i dodao da bez podrške SAD i usaglašavanja stavova sa EU neće biti konačnog rešenja.

Kako onda sastanak između nemačke kancelarke i američkog državnog sekretara može da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine?

- Kao i svaki mirovni proces, i dijalog Beograda i Prištine, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom, predmet je konsultacija velikih sila. Teško je verovati da bi dogovoreno rešenje moglo biti sprovodivo bez uticaja SAD i EU, ali za sada, SAD se neće direktno uključivati u dijalog koji bi trebao da se nastavi pošto se okončaju izbori za Evropski parlament i ne formira Komisija. Do tada, samiti u Berlinu i Parizu služe da održe momentum mirnih razgovora, a ujedno može predstavljati i priliku za mirovni sporazum kojim bi se Merkelova penzionisala - objasnio je Beširi.

On je, međutim podsetio da je kancelarka Merkel odbila bilo kakvu korekciju granica na Balkanu još tokom posete Sarajevu u avgustu prošle godine.

- Pretpostavka je da američka administracija smatra da bi korekcija granica bila ideja koju bi mogli da podrže, ukoliko se obe strane slažu, s tim što Nemačka upućuje na potencijalne tenzije takve politike u Bosni i Hercegovini. Povrh svega, obe strane su zabrinute zbog uticaja Rusije na prilike na Balkanu o čemu će se svakako razgovarati. Suština ovog sastanka je da se osmisli nagrada za Srbiju, ukoliko bi došlo do eventualnog implicitnog ili direktnog priznanja Kosova - izjavio je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE