Obrenovac, 17.05.2021

VEĆINA GRAĐANA APOLITIČNA


Izvor: Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Među onima sa ideološkim opredeljenjem najviše demokrata

Foto:Thinkstock
Dve trećine građana Srbije je apolitično, antipolitično ili nema ideološko opredeljenje, apolitičnost je posebno izražena u populaciji od 30 do 39 godina, i kod više i visoko obrazovanih ispitanika.

Kada bi izlazili na izbore, većina njih glasala bi za SNS ili građanske pokrete, pokazalo je istraživanje BIRODI-ja (Biro za društvena istraživanja), prenosi Danas.

Ovakvi rezultati posledica su apolitizacije medija i odsustva opozicije, predstavljanja politike kao aktivnosti koja je rezervisana za Aleksandra Vučića kao "čoveka za sve stvari" i društvene anomije, smatra Zoran Gavrilović, sociolog iz BIRODI-ja.

BIRODI je analizirao političke stavove građana na uzorku od 1.006 ispitanika u odnosu na određene ideologije a ne političke stranke, i to u zavisnosti od starosti, obrazovanja, informisanja i izbornog ponašanja.

Konačni zaključak istraživanja je da je nešto manje od od dve trećine ispitanika, odnosno 59,2 odsto a(nti)politično, dok ideološko opredeljenje ima više od jedne trećine ispitanika i među njima je najviše demokrata - 10, 8 odsto. Zanimljivo je da su, prema starosnoj podeli, građani od 30 do 39 godina statistički značajno antipolitični, dok su tridesetogodišnjaci, uz one koji su više ili visoko obrazovani, nosioci i apolitičnosti.

"Jako je loše što je apolitičnost najviše izražena u ovoj populaciji jer je to mlado, obrazovano stanovništvo koje bi trebalo da nosi promene u društvu. Umesto toga, oni kažu da ih politika ne zanima, da je društvo korumpirano, nema solidarnosti, empatije. Oni ne vide svoju budućnost u Srbiji. To su oni koji planiraju da odu iz zemlje", ističe Gavrilović.

On objašnjava da je jedan od ciljeva ovog istraživanja bio da se utvrdi veza između ideološke preferencije građana i stranaka za koje bi potencijalno glasali na izborima.

Utvrđeno je da među apolitičnim građanima postoje dve grupe - oni koji bi glasali za neke od građanskih pokreta i opcija, dok bi se značajan deo apolitičnih priklonio i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Najveći procenat apolitičnih ima među glasačima Pokreta slobodnih građana (58,6 odsto apolitičnih) i Građanskog fronta - Ne davimo Beograd, Lokalni front, Samo jako (68 odsto apolitičnih). To su uglavnom viši slojevi, mlađi i obrazovaniji građani među onima koji nemaju jasnu ideološku orijentaciju, ali ih interesuje javno delovanje i rešavanje problema građana i borba za vladavinu prava.

Ipak, i među glasačima SNS je značajan broj apolitičnih - njih 42,8 odsto.

"To su tzv. tranzicioni gubitnici iz 2000-ih. Oni su u harizmi Aleksandra Vučića našli rešenje za njihove urgentne probleme kao što su lošiji materijalni položaj i potreba za pravdom", objašnjava Gavrilović.

Zanimljivo je i to što u samom ispitivanju nije bila navedena ideološka opcija "demokrata", ali je deo ispitanika sebe tako predstavljao. Ovo ukazuje na značajnu identifikaciju sa Demokratskom strankom ali primetno je i da demokrate neće glasati samo za DS odnosno Savez za Srbiju, već se prelivaju i ka drugim političkim strankama i opcijama kao što je SPAS Aleksandra Šapića (49 odsto njegovih glasača su demokrate), ima ih i među glasačima SNS (10 odsto su demokrate) kao i PSG (25 odsto su demokrate) i Građanskog fronta (13,7 odsto se izjašnjava kao ideološke demokrate).

Visoka partijsko-ideološka identifikacija konstatovana je kod Socijalističke partije Srbije čijih 35 odsto glasača sebe vidi kao socijaliste i 12 odsto kao komuniste, Srpske radikalne stranke čijih 77 odsto glasača za sebe kažu da su nacionalisti, dok 44 odsto onih koji bi glasali za Liberalno-demokratsku partiju sebe predstavlja kao liberale.

Oni koji imaju osnovno i niže obrazovanje i oni stariji od 65 godina u najvećem procentu ne mogu/ne znaju da odgovore na pitanje o svom ideološkom identitetu.  Celokupni zaključak je da su građani nedovoljno obavešteni, nemaju znanja niti političku kulturu kada je ideološka orijentacija u pitanju. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE