Obrenovac, 09.12.2021

ŠTA SRBIJA MISLI O IZBORIMA 2019?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2019.
Detaljno istraživanje otkriva KO JE ZA, A KO PROTIV...

Foto:RAS Srbija
Vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini ne bi bili iznenađenje, a kako sada stvari stoje, vrh Srpske napredne stranke blizu je odluke da budu raspisani.

Ako u vladajućoj stranci prevagnu oni koji smatraju da bi trebalo da se ide na birališta, velike su šanse da oni na kraju budu održani u martu ili aprilu. To znači da ako bi se izlazilo na birališta 7. aprila, izbori bi morali da budu raspisani najranije 60, a najkasnije 45 dana pre tog datuma.

Među najvećim razlozima koji idu u prilog toj odluci su, prema saznanjima "Blica", provera podrške građana u susret pregovorima o rešavanju pitanja odnosa sa Kosovom.

- Nije zanemarljiv ni broj onih koji smatraju da bi trebalo ići na izbore jer će to biti prilika da na izbornoj listi bude prvo Vučićevo ime, imajući u vidu da je najavio povlačenje sa čela stranke. Jasno je da s Vučićem na prvom mestu na izbornom listiću stranka ima mnogo više šansi za bolji rezultat. Tu je i opozicija, koja traži smenu vlasti, a jasno je da do nje može da dođe jedino na izborima - kaže izvor "Blica" iz vrha SNS.

Među onima koji zagovaraju izbore su ministar policije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On za "Blic" kaže da bi bilo dobro da se ranije ide na birališta kako bi umesto na ulicama građani mogli na biralištu da kažu da li su zadovoljni ili ne.

Sem SNS, očigledno je da su i građani spremni za izbore jer je, prema najnovijem istraživanju agencije "Faktor plus", njih 42 reklo da će izaći na izbore. Njih 28 odsto je reklo da neće, a 30 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori.

Pitanje je, međutim, šta će odlučiti opozicija jer je mahom stav da bojkotuju izbore. Tako je jedan od lidera SZS Dragan Đilas nedavno za "Blic" rekao da za njihov savez "nikakvi izbori bez prihvatanja zahteva celokupne srpske opozicije za fer i poštene izbore ne postoje".

Govoreći o mogućnosti izbora, predsednik "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati rekao je da bi oni ojačali legitimitet vladajuće garniture, ali i da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora dogovore predstavnici vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

- Vlast bi trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili - poručio je Goati.

Tadić: Realnije je da opozicija bojkotuje izbore

Predsednik opozicione SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali i da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

- Odbijanjem vlasti da uspostavi normalne izborne uslove ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i devedesetih godina. Deo međunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, međunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora - kazao je Tadić za NIN.

Bojan Klačar: O bojkotu dobro razmisliti

Sam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja izbora u ovoj godini, ali je naglasio da je najvažnije videti šta je u interesu građana. "Ne isključujem tu mogućnost jer u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su mnogo snažni i da mogu da pobeđuju. Mislim da na izbore možemo da idemo. Ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS", kazao je Vučić.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je bojkot teška odluka i da postoji veliki broj razloga i "za" i "protiv", te da Savez za Srbiju, koji je o tome govorio, mora pažljivo da odluči gde može više da dobije.

- Verujem da u ovom momentu SzS još uvek nije doneo odluku i da će narednih dana i nedelja pažljivo analizirati sve aspekte.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE