Obrenovac, 18.05.2021

MAGIČNIH 97


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2019.
Zašto je važno da broj država koje su priznale Kosovo bude ispod pomenute cifre?

Foto:Shutterstock,Wikimedia/Silje Bergum Kinsten
Odluke nekoliko zemalja da povuku odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, podigle su buru u javnosti, a iako Priština ovo negira, zvanični Beograd u rukama ima dokaze, zvanične note. Od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine koje su priznale nezavisnost Kosova "potpuno razbijen" i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Zbog čega je tačno važna ta brojka i zašto bi to predstavljalo veliku diplomatsku pobedu Srbije?

Ministar spoljnih poslova naveo je da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

- Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u medjunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prodju - kazao je Dačić za televiziju Pink.

Po njegovim rečima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član medjunarodnih organizacija poput Interpola, Uneska ili Svetske carinske organizacije.

- Mi uspevamo to da sprečimo kada nam procedura dozvoljava ali je bitno reći da je i glasanja u Interpolu pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije rešeno kao što to govore u Prištini - naveo je Dačić.

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Budući da je ključni cilj Prištine da obezbedi stolicu u UN, namera srpske diplomatije je da u procesu pregovora obezbedi što bolje pozicije.

- Tvrdnja da manje od 100 zemalja sveta priznaje nezavisnost Kosova, posle 10 godina od samoproglašenja, može predstavljati argument u rukama Srbije - izjavio je ranije za Telegraf.rs Stefan Surlić, predsednik Centra za društvena istraživanja i asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i objasnio da bi se time opovrgla tvrdnja da Kosovo ne može da postane članica UN samo zbog veta Rusije, već bi se istaklo da je to većinski stav.

Diplomata Zoran Milivojević objasnio je ranije za naš portal da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

- Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti - objasnio je on.

To je ujedno i glavni razlog, ocenjuju analitičari, velike defanzive Prištine čiji predstavnici najveći deo vremena provode u razgovorima sa zemljama koje su već priznale nezavisnost Kosova, kako ne bi promenile odluku.

Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine UN predstavnik države Samoa, sa kojom nema diplomatske odnose, rekao da je ta država obmanuta kada je priznala Kosovo 2008. godine, a ministar spoljnih poslova Omana poručio je da oni zvanično nisu priznali Kosovo, ali se nalaze na prištinskoj listi zemalja koje jesu.

- Mnoge zemlje su obmanute posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, umesto nekih je glasano pre 10 godina, tako da je prirodno što se sada preispituju odluke - rekao je Milivojević i dodao da svaki glas u SB UN ima podjednaku vrednost, tako da ne važe priče o tome da to što su neke male zemlje odlučile da povuku odluku o priznanju Kosova nema nikakvu težinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE