Obrenovac, 29.11.2021

GRAĐANI UKAZALI POVERENJE NACIONALNIM SAVETIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2018.
Pašalić: Izlaznost bila veća, važno izabrati predstavnike

Foto:Thinkstock
Zaštnik građana Zoran Pašalić izjavio da je važno što je izlaznost za izbore za savete nacionalnih manjina bila veća nego pre četiri godine.

To govori, kako je dodao, o radu saveta i poverenju u nacionalne savete.

On je za RTS rekao da je važno da predstavnici nacionalnih manjina, koji čine 13 odsto stanovništva Srbije izaberu svoje predstavnike.

"Ono što treba da naglasimo je da to nema nikakvih dodirnih tačaka sa političkim izborima. Njihov posao je briga o upotrebi jezika i pisma jer je najveći broj pritužbi pred Zaštitnikom upravo iz te oblasti, zatim određene kulturne potrebe, obrazovanje, obaveštavanje. To je ono čime se bave", rekao je Pašalić.

Govoreći o pritužbama, Pašalić je rekao da je njih ove godine bilo malo, svega pet i da su se odnosile uglavnom na upotrebu pisma i jezika, a zatim drugo na biračke spiskove, odnosno na to ko može da glasa.

"Jedno od pitanja koje je bilo je ko je na spisku. Svako može da se izjasni kao priopadnik nacionalne manjine bez obzira na političku opredeljenost. Ako se vi tako osećate niko vas u tome ne može sprečiti", rekao je Pašalić.

On je dodao i da po koordinaciji izmedju Nacionalnih saveta Srbija može da se pohvali da je u njoj ta oblast uredjena bolje nego neke evropske zemlje.

"Zatim tu je saradnja sa lokalnom samoupravom i vrlo imponuje kada se Zaštitnik gradjana postavlja kao savetodavni ili partnerski u odnosu nanacionalne manjine", rekao je Pašalić i dodao da je najvažnije da je sve ono što je garantovano nacionalnim manjinama Ustavom i zakonima u Srbiji uredjeno na visokom noivou.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE