Obrenovac, 29.11.2021

POHVALA ZA NAPORE ULOŽENE U TRANSFORMACIJU SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2019.
Direktor Međunarodne organizacije sastao se sa premijerkom Brnabić

Foto:Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je juče sa direktorom Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajncom Kolerom o konkretnoj saradnji Srbije sa ovom organizacijom i implementaciji Programa dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022.

Brnabić je objasnila da Vlada Srbije radi na reformama u sektoru obrazovanja, kao i prekvalifikacijama nezaposlenih u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kako bi se pratile potrebe tržišta i smanjila nezaposlenost u zemlji.

Ona je ukazala na to da je projekcija potreba za kadrovima na početnim pozicijama u IKT sektoru oko 3.000 ljudi godišnje, ali da se sva uložena sredstva u njihovo obrazovanje i prekvalifikaciju vraćaju kroz poreze i doprinose poslodavaca u budžet Srbije za manje od godinu dana.

Direktor MOR za Evropu i Centralnu Aziju pohvalio je napore koje premijerka lično ulaže u trasformaciju Srbije kao lidera u oblasti digitalne ekonomije i digitalne infrastrukture u regionu.

On je istakao da je digitalizacija velika šansa za Srbiju i premijerki uputio poziv za učešće na konferenciji, koju MOR organizuje povodom stogodišnjice osnivanja u Ženevi u junu ove godine, kako bi druge zemlje učesnice imale priliku da se upoznaju sa pozitivnim efektima u ovoj oblasti.

SA MOR-OM POTPISAN PROGRAM DOSTOJANSTVENOG RADA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević potpisao je sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada (MOR), Unijom poslodavaca Srbije i predstavnicima sindikata Program dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022. godine.

Ðorđević je rekao da ovaj dokument ima za cilj da unapredi dostojanstveni rad putem sveobuhvatnog pristupa za ostvarivanje ciljeva postavljenih nacionalnim strategijama razvoja i preuzetim obavezama koje su sadržane u Okviru Ujedinjenih nacija za razvojnu pomoć (UNDAF) i obuhvaćene ciljevima održivog razvoja UN i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Pomoćnik generalnog direktora Međunarodne organizacije rada i Regionalni direktor za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Koler, rekao je da je 2019. posebno bitna godina za MOR jer obeležava 100 godina postojanja.

- Potpisivanje programa dostojanstvenog rada predstavlja značajan doprinos Srbije upravo ovom jubileju - rekao je Koler.

Naveo je da socijalni dijalog nije uvek lak, ali da je izuzetno bitan, te da je ovaj program važan simbolički.

- Diskutovali smo o programu i njegovom sprovođenju i nadam se da će primena programa biti onakva kao što je i predviđeno. MOR će pružiti podršku Vladi i socijalnim partnerima u njegovom sprovođenu - rekao je Koler.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE