Obrenovac, 19.01.2022

O MERAMA ZA UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2019.
Mihajlović razgovarala sa ambasadorkom za žene i decu u Vladi Australije Šerman Stoun

Foto:Tanjug
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa ambasadorkom za žene i decu u Vladi Australije Šerman Stoun o položaju žena i merama za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Sastanku, na kojem je bilo reči o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i načinima ekonomskog osnaživanje žena, sprečavanju dečijih brakova i podršci ženama iz višestruko diskriminisanim grupa žena, prisustvovala je i ambasadorka Australije u Srbiji, Rut Stjuart.

Kao je saopšteno iz kabineta, Mihajlović je istakla da je rodna ravnopravnost visoko na agendi prioriteta Vlade Srbije.

“Uradili smo mnogo na polju unapređenja položaja žena u Srbiji, posebno u pogledu zakonodavnog i strateškog okvira, ali to nije dovoljno, još dosta posla je pred nama, naročito na lokalnom nivou i primeni strateških politika sa republike na lokal. Drago nam je da u ovoj oblasti možemo da podelimo iskustva sa Vašom državom”, rekla je ona.

Šerman Stoun istakla je da Australija i Srbija mogu mnogo da nauče jedna od druge u ovoj oblasti.

"U postizanju rodne ravnopravnosti nema magičnih rešenja, posebno ako govorimo o eliminisanju nasilja nad ženama, oblasti gde niko još nije završio posao. Verujem da možemo da učimo jedni od drugih", rekla je Stoun.

Dr Stoun pozdravila je inicijativu Koordinacionig tela za uspostavljanjem dana sećanja na žene žrtve nasilja i dodala da je posebno težak položaj žena i dece iz ranjivih grupa, kao što su manjine, te da je to izazov broj jedan u Australiji.

Sagovornice su se složile da su ekonomskom osnaživanje žena, podrška ženskom preduzetništvu, kao i pristup obrazovanju važni koraci u uspostavljanju rodne ravnopravnosti.

Rad sa najmlađima, edukacija roditelja, kao i potreba da se u javnosti menjaju rodni stereotipi i tradicionalni patrijarhalni obrasci bile su takođe teme jučerašnjeg sastanka.

Potpredsednica Vlade poklonila je ambasadorki australijske vlade za žene i decu vezeni srpski peskir, koji su u okviru inicijative Koordinacionog tela, Etnomreže i NALED-a “Uposlimo 1000 žena” izradile žene sa sela.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE