Obrenovac, 01.12.2021

DAČIĆ SA KOLEGOM IZ TUNISA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2019.
Unaprediti ekonomsku saradnju dveju zemalja

Foto:Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije
Srbija i Tunis imaju tradicionalno dobre odnose u mnogim oblastima, a dve zemlje treba da unaprede ekonomsku saradnju kako bi dostigle nivo od pre 30 godina, poručio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u zvaničnoj poseti Tunisu.

Dačić je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Tunisa, Kemaisom Ženauijem, izrazio zadovoljstvo zbog posete toj zemlji i ukazao na dva stuba tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Tunisa.

''Pre pola veka to su bili odnosi predsednika Tita i Burgibe. I dan danas se trudimo, tek treba da radimo, da dostignemo nivo ekonomske saradnje od pre 30 godina'', poručio je Dačić.

Istakao je da su Srbija, odnosno bivša Jugoslavija i Tunis, imali veoma dobru saradnju na svim poljima i podsetio da su se mnogi studenti školovali u Jugoslaviji, kao i da je bilo značajnih razmena u oblasti zdravstva i vojnog obrazovanja.

''Naravno, razvijenija je bila i ekonomska saradnja, a sada treba da radimo da se ona unapredi'', kazao je Dačić.

Kao drugi stub tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje označio je Prvi svetski rat u kojem je, kako je istakao, srpska vojska prošla herojsku epopeju i tokom kojeg je stradala skoro trećina našeg stanovništva.

Dačić je naveo da srpska vojska nije htela da kapitulira i da je pešice prešla preko Albanije do mora, a da su posle toga saveznici deo srpske vojske prevezli na Krf, dok je 52.000 vojnika došlo u Tunis.

''U Tunisu je 3.700 srpskih grobova. To je naš zalog za budućnost i želim da kažem da je ovo početak naših bliskih i jakih odnosa'', rekao je šef srpske diplomatije.

Naglasio je da će dve zemlje pružati jedna drugoj podršku u međunarodnim organizacijama, kao i da Srbija podržava Tunis, borbu protiv terorizma, kao i borbu za veću stabilnost i bezbednost u toj zemlji.

''U tom smislu, nadam se da ćemo imati u buduće sve bolju saradnju i da će ovakve posete biti sve učestalije'', rekao je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE