Obrenovac, 29.11.2021

BRNABIĆ U VENECIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2019.
'Prikazati Srbiju kao zemlju koja stvara'

Foto:Tanjug
Srpska premijerka Ana Brnabić obišla je Paviljon Srbije na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji - Bijenale 2019, i poručila da treba predstaviti Srbiju u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara.

"Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film", rekla je Brnabićeva, koju je lično dočekao i proveo kroz postavku umetnički direktor Bijenala Ralf Rugof.

Premijerka je istakla da Srbija ima mnogo toga da ponudi svetu i naglasila da je u Veneciji kako bi podržala srpske umetnike, pre svega Ðorđa Ozbolta, koji predstavlja Srbiju s projektom "Povratak gubitka memorije".

Ona je ponovila da bez investiranja u kulturu i obrazovanje nema jakog, modernog društva i jake moderne ekonomije u 21. veku.

"Drago mi je da se još jedne godine Srbija predstavlja u najboljem svetlu", rekla je Brnabićeva.

Bijenale se ove godine održava pod sloganom "Da živite u zanimljivim vremenima" (May You Live in Interesting Times).

Prvi jugoslovenski paviljon je otvoren 1938. godine na ostrvu Sveta Jelena u Đardinima, kao deo većeg kompleksa koji je obuhvatao pet istovetnih izložbenih prostorija.

Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji biće predstavljeno 90 nacionalnih paviljona.

Za centralnu izložbu, koja će se odvijati u centralnom paviljonu u Ðardinima i u starom Arsenalu, umetnički direktor Ralf Rugof je odabrao 79 umetnika iz svih krajeva sveta.

Platforma "Srbija stvara/Serbia Creates" nastala je na inicijativu predsednice vlade, a na predlog njenog Saveta za kreativne industrije.

Ona obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE