Obrenovac, 09.12.2021

(NE)MOGUĆA MISIJA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2018.
Da li je članstvo u EU 2025. već sada otpisano ili je moguć preokret koji je najavljen u septembru?

Foto:Pixabay
Srbija je u ponedeljak u Briselu otvorila dva poglavlja - 17 i 18, dva su privremeno zatvorena, tako da je do sada u pretpristupnim aktivnostima država stigla ne dalje od sredine puta - sa 16 otvorenih poglavlja od ukupno 35 i dinamikom otvaranja četiri poglavlja godišnje, sve je verovatnije da srpska delegacija neće stići da ispoštuje agendu iz Strategije o proširenju. Prema njoj bi do 2025. godine trebalo da se otvore i zatvore sva poglavlja, odnosno potpiše i ratifikuje Sporazum o pristupanju u EU.

Da li je pred Srbijom nemoguća misija ulaska u EU do 2025. godine ili se u igri naslućuje totalan preokret? Isti onaj koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lani pominjao u intervjuu Rojtersu - da ako ikada postignemo sporazum sa Prištinom, zvaničnom Beogradu mora da se jasno garantuje da će postati deo evropske porodice upravo do 2025.

Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji  za Telegraf.rs kaže da zemlje članice tu godinu "guraju u stranu" i da se sve češće može čuti da je takav predlog dala Evropska komisija (EK), kao i da je moguće da se dijalog koji je u zastoju privede kraju u zacrtanom roku, ako Priština povuče jednostrane mere.

-  Države članice EU imaju mnogo primedbi na način na koji je ta godina stavljena u Strategiju i drže se teze da ne treba unapred određivati datum pristupanja jer se onda zemlje kandidati opuste zbog toga što znaju da će te godine biti primljeni. Lično mislim da je takav stav pogrešan, jer morate da imate neki orijentir kada sporovodete sve potrebne reforme u zemlji, neku mapu puta koju su recimo imale sve istočnoevropske zemlje. Znale su kada će ući u EU i držale su se dogovorenog. Međutim, to vam sve govori koliko je materija složena - dodaje generalna sekretarka Evropskog pokreta.

Ona naglašava da se ne može sa garancijom tvrditi da je 2025. izvesna godina.

- Ona je moguća i uverena sam da Srbija može da bude spremna da otvori i zatvori sva poglavla, ali ne naravno po trenutnoj dinamici nego po normalnom tempu po kom bi u slučaju da pošaljete sedam poglavlja, makar možete da otvorite pet  - navodi Grubješić uz komentar da je izvodljivo, ali da je pitanje, kao i uvek, političke volje.

EK s jedne strane daje preporuke, ali s druge strane tempo zavisi od država članica, kaže Grubješić.

- Mi se razlikujemo od drugih zemalja kandidata, jer imamo veliki državni problem koji treba da rešimo, od dinamike dijaloga Beograda i Prištine zavisi i dinamika pridruživanja. Činjenica je da je dijalog u zastoju i nadam se da će EU mnogo energičnije reagovati i uzeti ponovo konce u svoje ruke kako bi omogućili da se dijalog nastavi. Oni su preuzeli ulogu pomagača i moraju energičnije da primoraju Prištinu da povuče jednostrane mere, koje su najmanje ekonomske a najviše političke, da bi se stanje vratilo u normalnost i da bi se dijalog nastavio. U ovako zategnutoj atmosferi ne može jednostavno da se nastavi dijalog kao da se ništa nije desilo - smatra ona.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je rekla da je zadovoljna što smo otvorili poglavlja 17 i 18, koja su "važna jer je Srbija predvodnik ekonomske transformacije u regionu".

- Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, koja je posvećena nastojanjima da se održe regionalni mir i stabilnost. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u vladavini prava, nismo nezadovoljni, rešeni smo da budemo uporni, strpljivi, odlučni u nameri da postanemo članica EU - rekla je Joksimović, koja je zahvalila članicama EU što su podržale otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, ukazujući da je čak 19 zemalja bilo za to da se sa Srbijom otvore tri poglavlja.

Ministarka je prijatelje i partnere iz EU zamolila da vrednosti i principi EU postanu bliski i drugima, posebno Prištini i Albaniji, koja je podržala ove neevropske mere Prištine zbog kojih je izuzetno zabrinuta.

Ona je poručila da ne treba da budemo nezadovoljni i da će Srbija ostati na evropskom kursu.

Evropski komesar Johanes Han ponovio je da je EU spremna za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, kada se za to ispune uslovi.

Nastavku dijaloga Beograda i Prištine, od koga direktno zavise izgledi dve strane za napredak na evropskom putu, takođe se raduju ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, šefica EU diplomatije Federika Mogerini, brojni ambasadori i lideri.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE