Obrenovac, 01.12.2021

KAKO SU SRBI ZAVOLELI NEPRIJATELJE IZ DVA SVETSKA RATA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2019.
Istraživanje pokazalo koje narode u Evropi najviše volimo, a ko nam je najveći TRN U OKU

Foto:Shutterstock
Srbiju u Evropskoj uniji vidi manje od polovine stanovništva, 48 odsto, a većina smatra da su Hrvatska i Velika Britanija dva kamena spoticanja i najveći neprijatelji naše zemlje na tom putu. Zanimljivo je, međutim, da ispitanici osim Grčke - i Nemačku vide kao zemlju koja nas "raširenih ruku" čeka u Uniji.

Ovo su stavovi Srba 10 godina od predaje zahteva za članstvo i pet godina od otvranja pregovora za pristup "obećanoj zemlji"- Evropskoj uniji, dobijeni u istraživanju koje je sproveo Institut za evropske poslove.

Najveće iznenađenje - stav o Nemačkoj - u brojkama izgleda ovako - 25,7 odsto ispitanika reklo je da među najvećim prijateljima naše zemlje nalazi Nemačka. Autori ovog istraživanja navode da ovakva takva tendencija u Srbiji, međutim, nije ništa čudno, jer se za sedam decenija (od Drugog svetskog rata kada smo bili na suprotnim stranma) promenilo dosta toga.

- Siguran sam da ne postoji kuća u Srbiji u kojoj nema bar jedne osobe koja radi ili zna nekog ko živi u Nemačkoj. Priče o nemačkoj preciznosti i standardu su nešto što naš narod voli, a i što ima prilike da oseti na svom primeru tokom poslednjih godina budući da se otvara sve veći broj nemačkih firmi u našoj zemlji - kaže za "Blic" Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

Kako tvrdi Beširi, tokom poslednjih godina odnos Srba prema Nemačkoj poboljšao se zbog dobrih dijsporskih odnosa, jer ovu baltičku zemlju naseljava oko pola miliona naših državljana.

- Kada čuju priče o životu i standardu naši stanovnici popravljaju svoje stavove prema Nemačkoj za šta su dodatno zadužene i priče naših zvaničnika i sve češći susreti i pominjanje u pozitivnom kontekstu Angele Merkel. Olakšane procedure za dobijanje radnih viza, priče o Nemačkoj kao zemlji sa eskonmskom i socijalnom stabilnošću.... upravo sve ove činjenice dovele su do toga da Srbi kao savršenu zemlju za život najčešće navode baš Nemačku - ističe Beširi.

Podatak da Srbi smatraju Grke (27.1 odsto) najvećim prijateljima u Evropskoj uniji već godinama unazad je tradicija, jer već more, turizam, dobri diplomatski odnosi, ali i religija povezuju naše dve zemlje.

Sa druge strane, podatak da najvećim neprijateljima u zemljama Evropske unije naši građani smatraju Hrvatsku (31 odsto ispitanika) i Veliku Britaniju (21.7 odsto ispitanika), takođe nije nešto novo i drugačije.

- Retorički postupci koji tokom poslednjih godina dominiraju na relaciji Beograd-Zagreb, nerazjašnjeni računi iz prethodnog perioda, povremeni incidenti na obe teritorije, različito viđenje ratnih zločina, a pre svega Oluje dovodi do ovakvog podatka, ali bitno je da se taj animozitet tokom godina smanjuje - objašnjava Beširi.

Lošu ocenu prema Velikoj Britaniji, stručnjaci vezuju sa pitanjem Kosova i stavom ove zapadnoeveropske zemlje koja je prilično izričita po pitanju statusa južne srpske pokrajine.

Pored toga koje zemlje smatraju "valjanim", a koje "nevaljanim" članicama EU, 1.206 ispitanika, stanovnika Zapadne Srbije i Šumadije govaralo je na pitanja o odnosu Srbije sa EU, o podršci na putu ka članstvu kao i o korisiti Srbije od saradnje sa EU.

Prema podacima istraživanja, na skali od 1 do 5, prosečna ocena odnosa sa EU je 2.68, a za ulazak u uniju bi glasalo samo 48 odsto građana.

- Ne tako zadovoljavać procenat ljudi koji su glasali za članstvo u EU ide u prilogu stavu stanovništva da je "davanje" Kosova uslov za ulazak u EU. Većina misli da ako danas damo Kosovo da smo sutra u EU, ali nije tako, treba biti jasno da na tom putu predstoje brojna poglavlja i zahtevi koje moramo ispuniti - kaže za "Blic" Nataša Dragojlović iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Od ukupnog broja spitanih 22.5 odsto smatra da najbolje odnose imamo sa Mađarskom, 21.7 odsto navodi BiH, dok se Crna Gora javlja u 18.2 odsto slučajeva. Kao državu sa kojom imamo najlošije odnose 52.9 navelo je Hrvatsku, dok 31.9 odsto navodi Albaniju.

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 46 odsto građana smatra da nema dovoljno informacija o EU (većinom žene, ispitanici osnovnog i srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici Istočne i Južne Srbije).

Najveći broj ispitanika navodi da informacije o EU najčešće dobija od Vlade Srbije putem medija (29.3 odsto). Škole i fakultete kao izvor informisanja navodi 19.5 odsto ispitanih, a porodicu i prijatelje kroz lični kontakt navodi 16.2 odsto. Izvori informisanja su za 15.5 odsto i nevladine organizacije putem medija, dok se parlament putem medija javlja u 14.7 odsto slučajeva kao najčešći izvor i način prikupljanja informacija na temu EU.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 48 odsto ispitanika navodi da bi glasalo "za" (više stanivnici Zapadne Srbije sa Šumadijom nego ostalih regiona), 35 odsto ima suprotan stav (većinom stanovnici Vojvodine), dok devet odsto njih ne bi izašlo na glasanje, a osam odsto ne zna kako bi glasalo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE