Obrenovac, 01.12.2021

ODLUKA NA VIDOVDAN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2019.
Srbija ipak otvara novo poglavlje?

Foto:Printscreen
Rumunija, kao predsedavajuća Savetom EU, namerava da do kraja juna održi Međuvladinu konferenciju na kojoj bi Srbija otvorila bar jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima, rečeno je Tanjugu u Briselu.

- Kada je Srbija u pitanju cilj je da održimo Međuvladinu konferenciju krajem meseca. Još se radi na konsultacijama sa zemljama članicama, ali plan je da se poslednje nedelje juna organizuje jedna Međuvladina konferencija sa Srbijom, a jedna sa Crnom Gorom - navode izvori iz Saveta.

Međuvladina konferencija EU Srbija mogla bi da bude organizovana 27. ili 28. juna u Briselu, saznaje Tanjug.

Od četiri poglavlja koja su spemna za otvaranje, najduže se radi i najviše saglasnosti ima poglavlje 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Skidanje Srbije sa ”sive liste” Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca, koje se očekuje sledeće nedelje, trebalo bi da obezbedi saglasnost svih zemlja članica za otvaranje poglavlja o finasijskim uslugama.

Uporedo sa razgovorima o otvarnju novih poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom, zemlje članice EU razmatraju i usvajanje zaključke o zemljama u procesu proširenja.

Reč je o redovnoj godišnjoj proceduri gde zemlje članice EU na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja u procesu evrointegracija daju svoju ocenu o narednim koracima u oblasti politike proširenja.

Očekuje se da Srbija kroz zaključke Saveta bude pozvana da nastavi dalje napore u ključim reformskim oblastima, na prvom mestu u vladavini prava, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

Ovaj put zemlje članice bi kroz zaključke o proširenju trebalo da daju i odgovor na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako unutar EU nema saglasnosti po ovom pitanju, prvenstveno zbog odbijanja Francuske da u ovom trenutku otvori pristupne pregovore sa još dve zemlje sa Zapadnog Balkana, postoji mogućnost da se odluka o tome, ali i svi zaključci o Paketu proširenja odlože za jul ili možda kasnije ove godine.

- U pitanju je politička odluka kako dalje sa Paketom proširenja. Trenutno su sve opcije su na stolu - navode izvori iz Saveta.

Ministri zaduženi za evropske poslove sastaće se 18. juna u Luksemburgu kako bi razmatrali pitanja koja se odnose na politiku proširenja EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE