Obrenovac, 09.12.2021

SVAKI DESETI PROMENIO DRES


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2019.
Koliko se sastav Narodne skupštine promenio od poslednjih izbora do danas?

Foto:Printscreen
Sastav Skupštine Srbije danas se prilično razlikuje od tima koji je posle izbora 2016. godine sastavljen od onih koji su na osnovu glasova građana obezbedili mesta u poslaničkim klupama. Matematičkim rečnikom, svako četvrto mesto zauzimaju ljudi koji nisu bili u prvoj postavi ili su u međuvremenu promenili stranku.

Mandati čak 40 parlamentaraca prestali su da važe jer su otišli na nova radna mesta ili iz nekih drugih razloga. "Prešaltovali" su se na pozicije ministra ili ambasadora, dok se deo vratio zanimanjima kojima su se bavili pre izbora shvativši da je pokušaj ulaska u politiku bio greška. Trojica poslanika su preminula.

Osim toga, svaki deseti "tribun" iz trenutnog skupštinskog tima (oko 25 poslanika) promenio je posle izbora stranački dres i više ne predstavlja partiju na čijoj je izbornoj listi bio. Takođe, među njima ima i onih koji su prešli u "solo igrače".

Najveći zemljotres pretrpeo je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića. Ova politička organizacija izborila je 16 mesta, a trenutno je spala samo na dva predstavnika. I pokret Dveri Boška Obradovića nema više svoj klub, kao ni DSS. Sa druge stranke, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, koja nije ni učestvovala na izborima, ima parlamentarni tim. Isti je slučaj sa Narodnom strankom Vuka Jeremića.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, rekao je, za "Novosti", da rešenje može da bude da se građani na izborima izjašnjavaju i za pojedince.

- Građani bi osim toga što biraju listu, mogli da glasaju i za kandidate. Tako bi im davali glas zbog njihovih kvaliteta, zalaganja, ideja koje zastupaju - objašnjava Nenadić.

Ipak, ovaj predlog će verovatno sačekati, jer se u Srbiji ne nazire promena izbornog sistema, iako se o tome govori godinama. Do izmena pogotovo ne može da dođe sada, jer će građani na birališta na proleće 2020. godine, a pravilo je da se uslovi ne menjaju u izbornoj godini.

ZAKLETVA I MENICE

Zakon o izboru narodnih poslanika uveo je pravilo da je poslanik vlasnik mandata. Stranka i nema neke mogućnosti da se zaštiti od preleta. Zanimljiv sistem primenjuju radikali čiji se poslanici zaklinju u crkvi, ali i potpisuju menice na milionske iznose, za slučaj da odluče da promene jato.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE