Obrenovac, 01.12.2021

SRBIJU U 2019. ČEKAJU NOVI BEZBEDNOSNI IZAZOVI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.12.2018.
'U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo'

Foto:mod.gov.rs
Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da će, između ostalog, velike sile tražiti od malih, pa i od Srbije, da se jasno odrede i zauzmu stranu.

- To će biti godina u kojoj ćemo imati brojne bezbednosne izazove, godina u kojoj će se stvarati nekakva vojska, godina u kojoj migrantska kriza neće imati taj intenzitet, ali neće ni jenjavati, godina u kojoj će velike sile tražiti od malih naroda, pa i Srbije da se jasno i glasno odrede, iako je srpski narod odlučio da više nikada ne zauzima stranu i da u velikim olujama neće i ne treba da ima svoje mesto - rekao je Vulin.

Na otvaranju konferencije "The Economist - Svet u 2019", ministar odbrane je poručio da “ono što nije do nas, ne treba ni da bude deo našeg života, a ni razlog naše smrti”.

Vulin je naveo i da će se 2019. godine nastaviti sa ekonomskim jačanjem, ali da svaki bezbednosni izazov otežava ekonomsko jačanje.

Jer, kako je rekao, teško je ubediti investitora da veže svoj kapital, a da nije siguran da se neće pojaviti neko ko će na našu robu da stavi takse ili će u krajnjoj liniji početi da zvecka oružjem.

S druge strane, istakao je da se Srbija, zahvaljujći politici predsednika Aleksandra Vučića, pokazala kao faktor stabilnosti u najtežim vremenima.

Ministar je poručio da Srbija u 2019. godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

- Mi ćemo aktivno raditi za mir. Na Balkanu uvek je bilo najmirnije i najsigurnije kada smo mi na ovom parčetu zemlje sami odlučivali o sebi. Kada su velike svetske oluje brisale preko ovog prostora, a mi postajali njihovi učesnici, onda se govorilo o Balkanu kao buretu baruta - rekao je on.

Navodeći da svet povećava vojne budžete i da traži opravdanje za svoje postojanje tako što će jačati vojne kapacitete, Srbija, kako kaže, vojno neutralno, ne tako bogata, ali bogatija, uspešnija i moćnija nego što je bila 2012.godine, stoji sama.

- U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo i to je naša odluka, vojna neutralnost. Vojna neutralnost je odluka ove zemlje, a vojna neutralnost košta. Ona je najskuplja, iako jeste najčasnija. Sa zebnjom posmatramo da se na našim granicama gomila naoružanje, da se stvara nekakva vojska Kosova - rekao je Vulin.

On je to nazvao “ludilom”, jer se, kako kaže, ponavlja isto ponašanje, a očekuje se drugi rezultat.

- Dati oružje teroristima i očekivati da ga neće koristiti jeste ludilo. I kada nam prijatelji iz Evrope pokažu na Francusku i Nemačku kada su stvarali Evropu, ne smeju da zaborave da kažu da su oni tada imali De Gola, a mi Ramuša Haradinaja, da su oni imali ratnog heroja, a mi ratnog zločinca - rekao je Vulin.

Zaključio je da zato vremena u kojima živimo nisu vremena koja tako lako mogu da se porede i da se prepišu gotova rešenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE