Obrenovac, 09.12.2021

NAPREDOVALI SMO, ALI MORAMO JOŠ


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2019.
Kuburović razgovarala sa Osovskim o Poglavlju 23 i reformama

Foto:Ministarstvo pravde
Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je juče sa izaslanikom za EU politike Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Tomasom Osovskim o reformskim aktivnostima, koje su učinjene u okviru Poglavlja 23.

Kuburović i Osovski su se saglasili da se pred Srbiju na putu ka EU postavljaju veći zahtevi i standardi koje treba da ispuni, i očekuje se da uradi nešto više nego što su to trebalo da učine države koje su među poslednjima postale punopravne članice EU, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Osovski je istakao da vidi Srbiju kao budući deo Evropske unije, ali da je to toga potrebno da sprovede još dosta reformi. On je dodao da Nemačka pruža podršku Srbiji u tom procesu, kao i da je Srbija vrlo važan partner nemačke države.

Kuburović je istakla da su učinjeni veliki reformski koraci kako u oblasti pravosuđa, tako i u oblasti borbe protiv korupcije i osnovnih prava.

Ona je rekla da je započet proces izmene Ustava u oblasti pravosuđa, čiji je cilj jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, kao i uvođenje novog načina izbora nosilaca pravosudnih profesija iz kojeg će u potpunosti biti izuzeta uloga Vlade i Narodne skupštine.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ministaraka pravde je podsetila da je od 1. marta prošle godine počela primena novih zakonskih rešenja, kojima su formirana posebna odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u okviru četiri regionalna centra.

Ona je istakla da su zahvaljujući novom sistemu sudovi za godinu dana doneli preko 500 osuđujući presuda, kao i da među osuđenim licima ima visoko rangiranih funkcionera.

Ona je dodala da narodni poslanici trenutno razmatraju Predlog zakona o sprečavanju korupcije, čijim će usvajanjem biti u potpunosti ispunjene dve GREKO preporuke, koji je u svom poslednjem izveštaju naveo da se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih država, kada je borba protiv korupcije u pitanju.

Kada je reč o osnovnim pravima, Kuburović je ukazala da ove godine počinje primena i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je Srbija čekala duže od 10 godina.

Izlasanik Nemačke je ocenio da Srbija ima ključnu ulogu i da sprovodeći reforme u procesu evrointegracija treba da postane model i primer drugim državama u regionu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE