Obrenovac, 01.12.2021

OBEĆAVA LI ATMOSFERA U REGIONU?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2019.
Joksimović: Srbija ne odustaje tako lako

Foto:Tanjug
Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da se u EU prvi put od 2014. godine i zvaničnog početka pregovora sa Srbijom oseća atmosfera koju bi opisala kao potrebu da se region veštački uravnoteži, kako i to da bi nekome moglo da izgleda da Srbija beži ostalim zemljama, ako bi otvorila dva ili tri poglavlja.

"Od 2014. godine i zvaničnog otvaranja pregovora, prvi put se osetila atmosfera, da kažem jednog po meni, tihog i za mene zabrinjavajućeg procesa veštačkog uravnotežavanja regiona, odosnono odnosa prema regionu", rekla je Joksimović gostujući na RTV, tokom koga je izrazila očekivanja da će ipak biti otvorena dva poglavlja, Devet - finasijske usluge i Četiri - sloboda kretanja kapitala.

Joksimović je dodala da mora da kaže da ta njena ocena nije poseban vid kritike već konstatacija resornog ministra i nekoga ko prati šta se dešava u EU.

"Pričali smo otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nije izvesno da će se to dogoditi. Možda se sve to odloži za drugu polovinu godinu i u toj varijanti će nekome izgledati ako Srbija otvori dva ili tri poglavlja da je naprednija i da ide brže od drugih. Tako da ima i tih elementata, treba uvek imati u vidu i kontekst i različite interese različitih država članica - koga malo više pogurati", rekla je ona.

Joksimović je rekla da je od početka govorila da privh šest meseci neće biti period u kome će se ubrazati dinamika.

"Nova poglavlja ćemo otvoriti, koliko videćemo, nastavljamo put, ubrazvamo reforme i Srbija ne odsutaje tako lako", rekla je ona i dodala da "njene informacjie kažu da će poglavalja svakako biti otvorena, a da će broj zavisiti od država članica".

"Nisam bila optimista, očekivala sam i dalje očekujem da zadržimo ako ništa bar istu dinamiku što znači dva poglavlja, to nije optimizam iako može da se tumaču tako imajući u vidu najave", kazala je ministarka.

Joksimovć je rekla da svakako misli da će biti otvoren set, ako govorimo o dva, da će to najverovatnije biti poglavlja vezana i za skidanje Srbije sa sive liste FATF.

Prema njenim rečima, poglavlja 4 i 9 su ona za koje su neke države članice rekle da bi podržale njihovo otvaranje, ako bi Srbija ispunila sve preporuke da bude skinuta sa FATF sive liste.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE