Obrenovac, 09.12.2021

STAV EVROPSKE UNIJE JE JASAN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2019.
Nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine

Foto:Pixabay
Šef Delagacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je EU posvećena nastavku pregovora Beograda i Prištine i da je stav unije jasan, a to je da nema da nema promene formata u dijalogu.

Fabrici je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše "poziv izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera da se Rusija i SAD uključe u dijalog", rekao da je stav EU vrlo jasan, da je Unija tu da potpomogne dijalog između dve strane i da to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine UN.

- Znači, nema apsolutno nikakve promene formata. Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom. To je rekla i visoka predstavnica Federika Mogerini u UN. Dodala je da, između ostalog, očekuje od članica UN podršku tom sporazumu, kada on bude bio donet - rekao je Fabrici.

Mekalister je nedavno rekao da EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključene u političku debatu o tome kako krenuti napred.

Fabrici je, na pitanje kako je moguće da Priština i dalje ne ukida takse na robu iz centralne Srbije, podsetio da je EU od početka tražila ukidanje taksi koje ne doprinose dijalogu i da bi taj jednostrani čin morao da se suspenduje da bi dijalog mogao da se nastavi.

- To je i Mogerenijeva rekla u Njujorku i podvukla da je potrebno da se postigne pravno obevezujući sporazum u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Fabrici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE