Obrenovac, 09.12.2021

BRNABIĆEVA SE SASTALA SA FABRICIJEM I AMBASADORIMA EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2018.
'Zabrinuta sam zbog situacije na Kosovu, Priština ne poštuje dogovore...'

Foto:Printscreen
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

"U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni ZSO", rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Sa ambasadorima je, istakla je, između ostalog razgovarala i o poglavlju 35, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da Priština, pored toga što ne poštuje dogovore, ne poštuje ni Ustav imajući u vidu najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u takozvane oružane snage Kosova. To je, kako kaže, suprotno ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244, nego i njhovom Ustavu u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Podsetila je i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od 10 odsto, što je, kako kaže, kršenje CEFTA sporazumu i to u trenutku kada Priština predsedava CEFT-om.

"Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno", rekla je premijerka.

Brnabić je podvukla da je uručila pisma koje je poslala svim vladama širom sveta u kojima se upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE