Obrenovac, 01.12.2021

ZAVRŠENA POSETA BRISELU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2018.
Brnabićeva se na kraju sastala sa Junkerom

Foto:Kabinet predsednice Vlade/Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić je sastankom sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom zaključila posetu Briselu gde je, kako je rekla, naišla na podršku i zahvalnost Srbiji, jer naša zemlja nije uvela kontramere Prištini što je, naglasila je, posebno doprinelo regionalnoj stabilnosti.

"Potpuno razumevanje od strane svih ovde u Briselu, i od strane predsednika Evropske komisije gospodina Junkera. Puna podrška i posebna zahvalnost i priznanje Srbiji zato što nismo uvodili nikakve kontramere, što je posebno doprinelo regionalnoj stabilnosti", rekla je Brnabić u Briselu.

Ona je ocenila da je njen sastanak sa predsednikom EK protekao odlično, ističući da je njemu prisustvovao i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Prethodno se sastala i sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, s kojom je, kako je rekla, imala dobar sastanak.

Brnabić, koja je boravila u dvodnevnoj poseti Briselu, dodala je da je zahvalila za svu podršku koju Srbija dobija na svom evropskom putu od komesara Hana, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i njihovih timova, kao i od komesarke Malmstrom.

"Ovim smo zaokružili posetu Briselu i nadam se da će ovo dati još jednu novu energiju u našim razgovorima sa Evropskom unijom, kao i da će dati signal za generalno smirivanje situacije u regionu. Ja se iskreno nadam vraćanju stvari gde su bile pre uvođenja taksi od strane Prištine", poručila je Brnabić.

Nadam se kompromisu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Premijerka Brnabić izjavila je da se nada da će Beograd i Priština postići kompromis u vezi s normalizacijom odnosa. Ona je to rekla odgovarajući na pitanja u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

"Moramo i ja ću uložiti mnogo više vremena i energije u izgradnju naših odnosa sa Albancima koji žive na Kosovu. Mislim da će takav kompromis doprineti obostranom ulaganju. Taj kompromis bi doprineo ne samo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine već i Srba i Albanaca", rekla je Brnabić.

Upitana da prokomentariše otvaranje poglavlja, ona je rekla da Srbija treba više da se potrudi.

"Moramo to da shvatimo i da ubrzamo reforme, kao što moramo da razumemo zbog čega EU tako radi. Na nama je da dokažemo da mislimo ono što kažemo, da sprovodimo reforme, pre svega zbog nas, jer mi želimo da postanemo deo tog kluba. Moramo da sprovodimo reforme zbog nas samih. Što ih pre sprovedemo, ljudi u Srbiji će biti bolje", rekla je Brnabić.

Kada se radi o medijima Brnabić je rekla da se širom sveta vode brojne debate o slobodi medija i da li država treba da bude u medijima i finansira ih ili ne.

"Na ta pitanja treba da se odgovori medijskom strategijom. U poslednjih šest meseci lično sam se sretala sa predstavnicima medija, kada smo odlučili da radna grupa radi direktno sa mojim kabinetom. Konačno imamo nacrt medijske strategije i idemo dalje sa tim", rekla je Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE