Obrenovac, 09.12.2021

DEJVID MEKALISTER STIŽE SA DELEGACIJOM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.02.2019.
Predstavnici Evropskog parlamenta od srede do 2. marta u poseti Beogradu i Prištini

Foto:Marina Lopičić
Visoka delegacija Evropskog parlamenta predvođena izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom boraviće u Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister predvodiće sedmočlanu delegaciju evropskih parlamentaraca koji će se prvo u Beogradu, a zatim i u Prištini, sastati s političkim liderima, predstavnicima parlamenata, opozicije i civilnog društva.

"Cilj posete je procena političke situacije na terenu kao i trenutnih odnosa Srbije i Kosova sa EU, uključujući i reformsku agendu, ali i dijalog Beograda i Prištine u kome posreduje EU", najavljeno je u Evropskom parlamentu.

Mekalister je rekao da će ova poseta verovatno biti i poslednja misija delegacije Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u ovom mandatu, s obzirom na predstojeće izbore u maju.

"Zapadni Balkan je prioritet spoljne politike EU. Mi moramo da podržimo i Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija. Povrh svega, moramo da postignemo i dobrosusedske odnose među svim zemljama regiona", poručio je Mekalister pred posetu.

Izvestilac za Srbiju dodaje da Evropski parlament pridaje veliku važnost dešavanjima u Srbiji i na Kosovu, kao i željama njihovih građana.

"Zato i dolazimo da se u ovom ključnom periodu sastanemo i s političkim liderima i sa civilnim društvom", zaključuje Dejvid Mekalister.

Pred ovu posetu u Briselu podsećaju da je Evropski parlament krajem novembra 2018. godine usvojio Rezolucije o Srbiji i o Kosovu.

"Evropski poslanici pozdravili su nastavak angažovanja Srbije na putu EU integracija i pozvali vlasti da intenziviraju reforme u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da nastave reformu javne administracije u zemlji", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Rezolucija o Kosovu ukazuje na zabrinutost Evropskog parlamenta zbog nedostatka političkog konsenzusa koji podriva reformski put. Od prištinskih vlasti zatraženo je da ulože više napora u borbu protiv korupcije i reše probleme tzv. "zarobljene države" i prekomernog političkog uticaja.

U obe Rezolucije evropski parlamentarci su naveli da dogovor u dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo da se zasniva na etnički homogenim državama.

"Svaki budući sporazum biće prihvatljiv jedino ako je dogovoren između Srbije i Kosova i ako uzima u obzir regionalniu stabilnost i međunarodno pravo", ističu u Evropskom parlamentu.

Sedmočlana delegacija Evropskog parlamenta svoju posetu počeće u Beogradu 27. februara. Za 28. februar zakazana je i beogradska konferencija za medije šefa delegacije Dejvida Mekalistera.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE