Obrenovac, 09.12.2021

DOBAR REZULTAT


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2019.
GOJKOVIĆ: Srbija na 24. mestu po zastupljenosti žena u parlamentu

Foto:Printscreen
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je juče u Novom Sadu da se Srbija nalazi na 24 mestu u svetu po zastupljenosti žena u parlamentima, među 10 u kojima su žene na čelu vlade i među 55 država u kojima je na čelu državnog parlamenta žena.

Gojković je na konferenciji "Žene u političkom životu", koja je u organizaciji Ženske parlamentarne mreže održana u Skupštini, kazala da solidarnost među ženama mora biti veća kako bi se postiglo veće učešće žena na javnim funkcijama.

"U svojoj karijeri nailazila sam na različite prepreke, ali se sa njima moramo hrabro suočavati. Veoma sam ponosna na to što sam bila gradonačelnica Novog Sada, i prva u istoriji naše zemlje gradonačenica koju su na tu poziciju građani direktno izabrali", kazala je Gojković.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je pokrajinski parlament mesto na kojem se decenijama unazad intenzivno razgovara o ljudskim pravima, pa tako i o ženskim pravima.

"Pitanje učešća žena u političkom životu je civilizacijsko pitanje. Ono ne bi trebalo da interesuje samo žene, već čitavo društvo. Mislim da žene u političku raspravu mogu da unesu neophodan elemenat odmerenosti", rekao je Pastor.

"Nedopustivo je ignorisati atmoseferu u kojoj su žene političarke izložene velikim pritiscima i uvredama. Te pojave se moraju veoma snažno osuđivati i u tom slučaju ne sme se praviti nikakva razlika u odnosu na političku pripadnost žene koje je takvim napadima izložena. Ako nemamo iste standarde i ako tako ne činimo, neće biti ni suštinskog napretka", naveo je Pastor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE