Obrenovac, 01.12.2021

VUČIĆ PRISUSTVOVAO PROSLAVI PRISAJEDINJENJA VOJVODINE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.11.2018.
'Odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava'

Foto:Marina Lopičić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji pre 100 godina bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava.

"Stogodišnjica je prilika da suprotstavimo pamćenje zaboravu, da se osvrnemo i oslonimo na prošlost, ali da gledajući u budućnost razumemo sadašnjost", naveo je Vučić u autorskom tekstu za Večernje novosti.

Vučić je naveo da "tragom ondašnje Srbije i onim vremenima dostignutih vrednosti, i današnja Srbija jednako 'ujemčava' slobodu i punu ravnorpavnost ne samo Srbima nego i svim narodima koji žive u zajedničkoj državi".

"Pre jednog veka stvorena je nova realnost i ispisane su nove stranice istorije, koje nam danas služe na čast i ponos", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Baranje i Bačke u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine donela odluke koje predstavljaju temelj savremene srpske državnosti.

"Prvu - da su na osnovu uzvišenog načela narodnog samoopredeljenja, otcepljeni, kako u državnom tako i u političkom pogledu od Ugarske i drugu, još značajniju - o priključenju Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da su odluke koje su predstavnici 211 opština sa 757 poslanika - 587 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusinom, tri Šokca, dva Hrvata, šest Nemaca, jednim Madjarom, medju kojima i sedam žena, okupljenih tog 25. novembra u Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i danas aktuelne.

"One su osnova na kojoj počiva vlast, a suživot, demokratija i sloboda postaju osnovne vrednosti života u Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine o pirključenju Kraljevini Srbiji nije dogovor dva državnopravna subjekta o budućnosti nego ispunjenje težnji još od Majske skupštine iz 1848. godne i volje naroda da se živi sa maticom Srbijom bez uslova, ograničenja ili oročenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE