Obrenovac, 09.12.2021

HAN O GLAVNOM CILJU SASTANKA U BERLINU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2019.
'Rešenje je u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine'

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Evropski komesar za proširenje Jonahes Han kaže da glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila treba da bude rešenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Sastanak su organizovali lideri Nemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim zvaničnicima.

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljeni interes za region, i istakao da održivo rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine koje moraju i da ga sprovedu.

Evropski komesar je u intervjuu za agenciju DPA, koji je na svom sajtu objavio nemački list Handelsblat, rekao da rešenje nametnuto spolja ne može da funkcioniše.

Govoreći o tome što predsedništvo EU i ključni regionalni igrači poput Austrije i Italije nisu pozvani na sastanak, Han ističe da države članice često pokreću takve incijative.

"Integracija zapadnog Balkana u EU je politički prioritet za celu EU, kao što su jednoglasno potvrdile države članice. To mora biti i signal na ovom sastanku u Berlinu. Rešenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će se postići samo ako delujemo usklađeno i vezujemo Zapadni Balkan verodostojno, kao što je jednoglasno odlučeno, za EU", ocenio je Han.

Upitan da li je optimističan da će zemlje EU slediti preporuku Francuske, koja je kritična prema obnovljenom proširenju EU, Han podseća da je perspektiva pristupanja zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno potvrđena od strane država članica EU na samitu u Sofiji prošle godine.

"I to je u interesu Unije. Jer, ako ne izvozimo trajno stabilnost u naše neposredno okruženje, uvozimo nestabilnost", ocenio je evropski komesar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE