Obrenovac, 09.12.2021

PREMIJERKA SA PREDSTAVNICIMA GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2018.
Brnabić: Budžet za infrastrukturne investicije najveći do sada!

Foto:Tanjug/Rade Prelić
Predsednica Vlade istakla je na sastanku da je izazov za Vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019 i 2020. godini.

"Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini je više od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast“, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Pored nastavka velikih projekata putne i železničke infrastrukture, Brnabić je izdvojila izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i druge objekte naučno-inovacione infrastrukture, zatim, projekte završetka i izgradnje kliničih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica, u koje će ukupno biti uloženo milijarda evra.

U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada. Cilj ove mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova.

Nedostatak radne snage najizraženiji je problem u građevinskoj industriji, o čemu se razgovaralo na sastanku. Kao jedna od mera za prevazilaženje tog problema razmatrana je mogućnost prekvalifikacije i unapređenje kapaciteta za obuku ljudi za različite građevinske profile. Takođe, istaknuto je da će se razmatrati uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme koja se ne proizvodi u Srbiji, što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata.

Učesnici sastanka složili su se da je neophodno povećati inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije u sektoru građevinarstva i pohvalili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koji će u praksi rešiti mnoge probleme koje građevinci trenutno imaju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE