Obrenovac, 09.12.2021

OVAKVU REAKCIJU EU NIKO NIJE OČEKIVAO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2018.
'Mere Prištine su provokativne i uvredljive'

Foto:Shutterstock,Wikipedia/JLogan
Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četriri srpske opštine na severa KiM poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH.

Ona je takve mere okarakterisala kao provokativne i uvredljive.

Kocijančić kaže da je EU upoznata sa današnjim ostavkama.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

- Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karatktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa - poručila ja Kocijančić.

Ona je naglasila da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rešavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

KONCENTRIŠITE SE NA EU PUT

Posle zajedničke sednice vlada u Tirani i Prištini i poruka koje su sa nje upućene, portparola EU je poručila da svi partneri sa Zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU.

Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom najavljenog "nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova", ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj EU put.

- EU očekuje od svih partnera u regionu da grade konstruktivne i kooperativne odnose i da se fokusiraju na svoje reformske programe kako bi napredovali na svom putu evropskih integracija -  rekla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkoj sednici u Peći predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova" i pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025."

Kocijačić je odbacila kritike albanskog premijera Edija Rame o sporosti odlučivanja u procesu pristupnja Albanije EU i procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.

Na pitanje Tanjuga kako vidi ocenu Rame da "Albanija ne može beskarajno da čeka na EU odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo", ona je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

- Pristupni proces je zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u reformsokom procesu - poručila je portparolka EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE