Obrenovac, 09.12.2021

STAVOVI SRBA O JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2019.
Većina građana smatra da je Kosovo izgubljeno, ali bi na referendumu glasali protiv njegovog priznanja

Foto:Wikipedia/Mattwhiteski
Većina građana Srbije smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da na njemu ponovo uspostavi svoj suverenitet, ali veruju da Vlada Srbije neće priznati Kosovo i ogromnom većinom bi glasali protiv njegovog priznavanja na eventualnom referendumu, pokazuje istraživanje beogradskog Instituta za evropske poslove.

U istraživanju, 47 odsto ispitanika je ocenilo da je Kosovo izgubljeno, suprotan stav izneo je 41 odsto učesnika ankete, dok 12 odsto nije znalo da se izjasni.

Da je Kosovo izgubljeno u nešto većem procentu smatraju ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja, kao i ispitanici iz svih regiona osim Istočne i Južne Srbije, pokazalo je istraživanje koje je u saradnji sa istraživačkom kućom Nina media rađeno u periodu od 8. do 14. marta na uzorku od 1.207 ispitanika.

Građani su u anketi uglavnom naveli da nisu učestvovali u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i da ne znaju šta se podrazumeva pod razgraničenjem, ali se tom predlogu većinski protive.

Rezultati istraživanja pokazali su da 93 odsto ispitanika nije učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, 4 odsto ne zna, dok je 3 odsto reklo da su učestvovali, a među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom.

Više od polovine ispitanika (54 odsto) ocenilo je da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i takav odgovor su u većoj meri davali stariji od 60 godina, stanovnici regiona zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da vlada neće priznati nezavisnost Kosova.

Da će vlada priznati nezavisnost Kosova ocenilo je 27 odsto ispitanika, dok je 19 odsto reklo da ne zna odgovor na to pitanje.

U anketi je čak 78 odsto građana reklo da ne bi podržali nezavisnost Kosova kako bi Srbija brže postala članica EU i to u većoj meri izjavljuju muškarci, dok sa porastom godina starosti taj postotak raste.

Samo 13 odsto bi podržalo nezavisnost Kosova ako bi to ubrzalo put u EU.

Istraživanje je pokazalo da, iako se protive priznavanju Kosova, gotovo polovina ispitanika, odnosno 49 odsto, smatra da nije realno da Srbija opet uspostavi puni suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

Nešto manje, 36 odsto građana, navelo je da to jeste ostvarivo, dok 15 odsto nije znalo da odgovori na to pitanje.

U anketi je 57 odsto učesnika reklo da ne znaju šta znači ideja razgraničenja Srbije i Kosova.

Skoro trećina (29 odsto) građana pod razgraničenjem podrazumeva podelu u kojoj bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Skoro polovina, 41,8 odsto, ispitanika navelo je da ne podržava razgraničenje između Srbije i Kosova i to češće muškarci, ispitanici starosti od 30 do 44, kao i stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine.

Razgraničenje podržava 24,5 odsto, a u toj grupi ima nešto više starijih od 60 godina i ispitanika iz Vojvodine.

Petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumeva pod razgraničenjem, 9,9 odsto ne ume da se izjasni po tom pitanju, a 3,8 odsto nije čulo za razgraničenje.

Na pitanje kako bi glasali ako bi sutra bio održan referendum o nezavisnosti Kosova, 74,5 odsto je odgovorilo da bi glasali protiv, za nezavisnost bi glasalo 6,2 odsto građana, 11,0 odsto ispitanika ne bi izašlo na referendum, dok 8,3 odsto nije umelo da se izjasni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE