Obrenovac, 05.10.2022

AMBASADA SAD: NE MENJAMO POLITIKU PREMA SRBIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2019.
'Očekujemo da i drugi pokažu takvo poštovanje'

Foto:Thinkstock/FoxNews
Američka politika prema Srbiji nije se promenila i ista je već dugi niz godina, ali SAD očekuju od srpskih partnera, uključujući i Rusiju, da će poštovati srpske strateške interese, rečeno je "Politici" u američkoj ambasadi u Srbiji.

Ovo je zapravo komentar Amerike na izveštaj Pentagona koji se, između ostalog bavio odnosm Srbije i Rusije i njihove vojne saradnje.

- Mi razumemo interes Srbije da razvija pozitivne odnose sa nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve - odgovoreno je listu na pitanje da li bi izveštaj Pentagona u kome se navodi da je Srbija najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogao da utiče na budući kurs Vašingtona prema Beogradu.

"Politika" navodi da izveštaj američkog ministarstva odbrane u kojem su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Prištinom, BiH i Severnom Makedonijom, datira iz maja ove godine, ali da je sada aktualizovan zbog izjave Edvarda Džozefa, profesora sa Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, da se zbog izveštaja "odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti", posebno, kako navodi, zbog saradnje s ruskim obaveštajnim službama.

Prema njegovom mišljenju, izveštaj je veoma značajan zato što "zvanično potvrđuje ono u šta se oduvek sumnjalo" a to je, kaže, da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom, "dok istovremeno na unutrašnjem planu nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova".

U američkoj ambasadi u Beogradu ističu da SAD u potpunosti podržavaju navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU.

- Takođe, poštujemo srpsku politiku vojne neutralnosti. Naš angažman sa Srbijom i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj meri realizuje preko USAID, ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja - evropske integracije - rekli su u ambasadi za "Politiku".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE