Obrenovac, 12.08.2022

NOVI PREDSTAVNIK EU ZA DIJALOG


Izvor: Kurir.rs/ K. V.,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2020.
Lajčak od danas posrednik između Beograda i Prištine

Foto:AP / Vadim Ghirda


Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak danas stupa na dužnost specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, čime počinje njegov jednogodišnji mandat.

Lajčak nije želeo da precizira šta će biti njegov plan u posredovanju između Beograda i Prištine.

- Rano je još za novinare, hvala na interesovanju - kratko je rekao.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da je Lajčak iskusni poznavalac regiona, koji je na početku ovog veka bio ambasador u Beogradu. Podseća da EU podržava kosovskog premijera Aljbina Kurtija u stavu za ukidanje takse po principu reciprociteta, što Srbiji ne odgovara.

- Mora da nastupa po mandatu, statusno neutralno, i to je jedino što je za Srbiju prihvatljivo. To što dolazi iz Slovačke, koja nije priznala nezavisnost Kosova, neće imati posebnog uticaja jer je u obavezi da sledi objedinjenu politiku EU - navodi diplomata i dodaje da je EU u prethodnih pet godina propustila priliku da napravi rezultat.

Prema dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, Lajčak će mandat početi 2. aprila, dan pošto bi ambasadori EU trebalo da daju zeleno svetlo za njegovo imenovanje.

Protiv izbora Lajčaka na novu funkciju posebno se zalagao predsednik Kosova Hašim Tači, ističući da je Lajčakova misija na Kosovu „zamišljena da propadne zbog njegove opredeljenosti da spreči Slovačku da prizna Kosovo“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE