Obrenovac, 05.10.2022

ON TO SAMO DA NAS PODSETI


Izvor: N1/FoNet/Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2019.
Palmer: Srbija neće moći u EU bez normalizacije odnosa s Kosovom

Foto:ST/V.Lukić
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer je u Prištini poručio da normalizacija odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet SAD.

Govoreći predstavnicima studenata i civilnog društva on je rekao da njegova nominacija za izaslanika za Zapadni Balkan naglašava da su SAD tu da pomognu, a Kosovo ne može biti izostavljeno iz rešenja.

"Kosovo ne može ostati izolovano. Rešenje jednom zauvek odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet", rekao je Palmer u Nacionalnoj biblioteci u Prištini.

Takođe je rekao da su 6. oktobra građani Kosova glasali za promenu i da su SAD to podržale.

"Oči sveta videće šta će raditi nova vlada. Ne vidimo nikakvu mogućnost za budućnost Kosova bez normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je on.

Dodao je da SAD neće nametati nikakav sporazum bez pristanka obe strane i bez odobrenja u parlamentima i podvukao je da Srbija neće moći da se pridruži EU bez normalizacije odnosa s Kosovom. Rekao je da čim se postigne dogovor Kosova i Srbije, stvari će krenuti dalje. 

"Predsednik Vučić i većina u Srbiji zna da ne mogu u Evropsku uniju dok ne reše dugotrajni spor sa Kosovom. Dok vodeće ličnosti nastavljaju da odbijaju tretman Kosova kao suseda i tretiraju ga kao svojinu, biće zastoja od kojeg će Srbija politički i ekonomski gubiti.

Srbija treba da se usmeri na sveobuhvatne strateške interese. Bila je agresivna u delegitimizaciji Kosova. Kampanja da se uvere države da povlače nezavisnost Kosova i da se blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama treba da se zaustavi. Uznemiravanje srpskih političkih predstavnika na granici treba da se zaustavi. Ove mere konfrontacije treba da se zaustave na obe strane. One samo otežavaju atmosferu za dogovor koji je Srbiji neophodan kako bi postigla pun potencijal i otvorila evropski put", rekao je Palmer.

Rekao je da se s budućim premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, susreo pre tri dana u Skoplju. 

"Moje očekivanje od gospodina Kurtija, pod pretpostavkom da će postati premijer, je da će on biti dobar partner SAD-a, da će blisko sarađivati sa nama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Shvatiće da je dijalog važan ne samo za Kosovo već i za SAD. Takođe će naći način da se vrati za pregovarački sto (sa Srbijom), uključujući i rešavanje pitanja carina koje je postalo prepreka", rekao je Palmer.

Palmer s Tačijem: Kosovo može da otvori put miru sporazumom sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Metju Palmer, razgovarali su o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i potrebi za brzim formiranjem institucija Kosova, saopštio je Tačijev kabinet.

"Specijalni predstavnik Metju Palmer govorio je o tome kako Kosovo može otvoriti put miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom", navodi se u saopštenju. 

Tači je rekao da je Kosovo posvećeno nastavku reformi, vladavini zakona, jačanju evroatlantske budućnosti, demokratskim reformama i da će učiniti sve da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, koji jača mir ne samo među te dve države, već i širom Zapadnog Balkana. 

Palmer se prethodno sastao sa liderom DSK Isom Mustafom i liderom DPK Kadrijem Veseljiem.

Srpska lista posle sastanka s Palmerom: Odmah ukinuti takse i nastaviti dijalog

Delegacija Srpske liste, predvođena predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Daliborom Jevtićem i Igorom Simićem, sastala se sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom.

Na sastanku je analizirana postizborna situacija na Kosovu i Metohiji, sa posebnim akcentom na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u cilju smanjenja tenzija i očuvanja mira.

Predstavnici Srpske liste su predočili jasan stav da je potrebno odmah ukinuti takse i nastaviti dijalog, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

Što se tiče učešća u vladi, mi u nju pod ovakvim uslovima nećemo trčati, jer nam nisu potrebne funkcije zarad njih samih, već u cilju zaštite interesa srpskog naroda, saopštila je Srpska lista posle razgovora sa Palmerom. 

Kako se ističe, Palmer je podvukao da su SAD posebno zainteresovane za brzo formiranje vlade i što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i puno poštovanje vladavine prava, što će omogućiti razvoj ekonomije i bolji život svih građana. 

Na kraju sastanka delegacija Srpske liste je ponovila jasan stav da nikada nije bila deo problema, već deo rešenja, uz puno uvažavanje interesa srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE