Obrenovac, 11.08.2022

HOĆEMO DA PREGOVARAMO?


Izvor: Radio Slobodna Evropa,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2020.
RSE: Lajčak namerava da obnovi dijalog Beograda i Prištine već u junu

Foto:ANADOLIJA/Dursun Aydemir


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, namerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu, po mogućnosti već tokom juna, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Prema izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom "istog dana" kad se formira vlada Kosova - što je najavljeno za sredu, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde.

Time bi se, kako navode, obeležilo ponovno pokretanje dijaloga.

Da bi uspeo Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik Lajčak je "izričito naglasio" da će požuriti organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najavljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već "visoko politički proces".

RSE dodaje da se "ubedljiva većina" diplomatskih predstavnika zemalja EU na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmene teritorija Srbije i Kosova, a da su posebno Nemačka i Francuska "oštro i jasno protiv te ideje".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE