Obrenovac, 19.08.2022

BRA─ćA PO DO┼ŻIVOTNOJ VLASTI


Izvor: nova.rs/┼Żeljko Panteli─ç,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2020.
─Éinping, Erdogan i Putin

Foto:EPA-EFE/IGOR KOVALENKO, EPA-EFE/STR, EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Najuticajnija tri autokratska lidera na svetu, Si ─Éinping, Vladim Putin i Red┼żep Tajip Erdogan, u predve─Źerje velike ekonomske krize, suo─Źeni sa padom popularnosti i porastom narodnog nezadovoljstva, dodatno centralizuju vlast i uskra─çuju poslednje oaze slobode u Kini, Rusiji i Turskoj.

U poslednjih mesec dana smo bili svedoci usvajanja Zakona o bezbednosti s kojim je Peking ukinuo autonomiju Hongkonga, u Rusiji je odr┼żan referendum o ustavnim promenama, uprkos pandemiji koronavirusa, koje dozvoljavaju Putinu da, kao ─Éinping i Erdogan, ostane, prakti─Źno, do┼żivotno na vlasti, dok je u Turskoj Erdogan realizovao svoj san o pretvaranju Aja Sofije u d┼żamiju i brisanju još jednog dela nasle─Ĺa sekularne Turske Kemala Ataturka.

U─Źvrš─çivanje autokratskih re┼żima

Sva trojica lidera pokušavaju da iskoriste veoma povoljan momenat za u─Źvrš─çivanje svojih autokratskih re┼żima i pooštravanje mera i represije protiv disidenata i slobode mišljenja. Baštinici orjentalnog despotskog vladanja zaziru od širenja nezadovoljstva me─Ĺu gra─Ĺanima usled ekonomske krize prouzrokovane pandemijom Kovida 19 i zato preventivno deluju da onemogu─çe bilo kakvu ozbiljniju opoziciju re┼żimu. Za Si ─Éinpinga su najopasnije ta─Źke Hongkong i nešto manje u Sinkjang, Putinu zadaje glavobolju gradska mlade┼ż koja izmi─Źe kontroli a Erdogana i dalje pe─Źe poraz, i to dvostruki, u Istanbulu na izborima za gradona─Źelnika.

U Kini mediji nikada nisu bili slobodni, a internet, kao i društvene mre┼że, su pod striktnom cenzurom. Svako iznošenje mišljenja koje nije na partijskoj liniji vodi pravo u zatvor a ponekad i u “mrak”. Primer oftalmologa iz Vuhana Li Venlijana je lampantan. Vladimir Putin je davno ugasio ili stavio pod kontrolu sve nezavisne elektronske medije u Rusiji, ostavljaju─çi samo par novina i portala, a krajem prošle godine je uveo tzv. suverenisti─Źkog interneta (Runet), po ugledu na Kinu.

Erdogan je pre ─Źetiri godine ugasio i poslednje slobodne medije u Turskoj. Istovremeno, dok se novi sultan molio u Svetoj Sofiji, u parlamentarnu proceduru je ušlo usvajanje zakona s kojim se predvi─Ĺa da svi internet sajtovi i društvene mre┼że koji imaju više od milion kontakata dnevno (Tviter, Fejsbuk, Jutjub, itd) moraju da imaju legalnog predstavnika na teritoriji Turske, ovlaš─çenog da pola┼że ra─Źune dr┼żavi. Tako─Ĺe, sajtovi i društvene mre┼że su du┼żni da ─Źuvaju sve podatke na serverima u Turskoj i da budu dostupni, u svakom momentu, nadle┼żnim vlastima.

Agresivna komšijska politika

Tri lidera se odlikuju i po sprovo─Ĺenju agresivne komšijske politike s ciljem da prisvoje teritorije i me─Ĺunarodne vode na koje nemaju pravo. Kina ve─ç godinama militarizuje Ju┼żno kinesko i Isto─Źno kineskom more zauzimaju─çi ostrva na kojima nema me─Ĺunarodno priznati suverenitet i suprotno presudama Me─Ĺunarodnog tribunala pravde u Hagu. Paralelno, Peking se sve otvorenije sprema za invaziju na Tajvan.

Rusija osim što je napravila dve dr┼żave u Gruziji, Abhaziju i Ju┼żnu Osetiju, anektirala Krim i podr┼żava etni─Źke Ruse u gra─Ĺanskom ratu u Isto─Źnoj Ukrajini, i dalje odr┼żava u ┼żivotu dve enklave: Prednjestrovlje u Moldaviji i Nagorno Karabah u Azerbejd┼żanu.

Turska ve─ç 46 godina dr┼żi pod okupacijom severni deo Kipra. U me─Ĺuvremenu je zauzela seveozapadni deo Sirije pod izgovorom borbe protiv kurdskih terorista i u─Źestvuje u gra─Ĺanaskom ratu u Libiji na strani vlade premijera Fajeza el Sara┼ża u Tripoliju. Ankara se ponaša nasilni─Źki i u Mediteranskom moru gde je proglasila svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu nad teritorijalnim vodama Kipra i Gr─Źke i onemogu─çava evropske naftne kompanije, sa uredno dobijenim licencama, da ispituju morsko dno.

Kina, Rusija i Turska su sli─Źne i po tome što u svom okru┼żenju imaju veoma mali broj prijateljskih zemalja. Peking, ne ra─Źunaju─çi Rusiju u koju ne mo┼że da se pouzda, ra─Źuna samo na re┼żime ─Źije vladare dr┼żi u šaci: Mijanmar, Kambod┼ża, Nepal, Laos i donekle Severna Koreja. Sa svim ostalim zemljama – od Indije preko Tajlanda, Singapura, Indonezije, Malezije, Filipina, Vijetnama, do Tajvana, Ju┼żne Koreje i Japana – su, i pored zna─Źajne ekonomske i trgovinske saradnje, u zategnutim odnosima.

Omiljeni sport – prekrajanje istorije

Rusija u svom tzv. bliskom inostranstvu broji na prstima ruke “prijatelje”, a pojedine autokrate iz bivših sovjetskih republika, uklju─Źuju─çi Lukašenka iz Belorusije i Nazarbajeva iz Kazahstana, pokazuju sve ve─çe ambicije za emancipacijom od Moskve. Osim Jermenije, ─Źiji opstanak zavisi od Rusije, Moskva nema nijednog saveznika u komšiluku u koga bi mogla da se zakune.

Ankara je od politike bivšeg premijera Davutoglua “nula problema sa komšijama” stigla do situacije u kojoj nema suseda s kojim nije u problemima, ─Źak i u širem okru┼żenju. Od poslovi─Źno zategnutih odnosa sa Jermenijom, Kiprom, Gr─Źkom i Bugarskom, Turci su zaoštrili do krajnjih granica odnose sa Sirijom, Egiptom, Saudijskom Arabijom, Izraelom. Priroda relacije Ankare i Moskve je direktno vezana za li─Źni odnos Putina i Erdogana, koliko pragmati─Źan toliko i nepredvidiv.

Omiljeni sport u sve tri autokratske prestonice je i prekrajanje isorije ili ispisivanje nove, prilago─Ĺene akutelnim despotima. Si ─Éinping gradi klasi─Źan kult li─Źnosti. Kao što je u komunisti─Źkoj Jugoslaviji, od bukvara pa do fakultetskih ud┼żbenika prva unutrašnja strana bila rezervisana za prigodnu misao Josipa Broza, tako su ─Éinpingove misli ušle ne samo u školske knjige nego i novi Ustav Kine. Putinova propaganda je potpuno rehabilitovala Josifa D┼żugašvilija Staljina a Erdoganova reislamizacija Turske podrazumeva brisanje kompletnog republikanskog nasle─Ĺa. Od Turske Kemala Mustafe ostale su samo njegove slike. Njih još nisu uklonili.

Interesantno je i da se u sve tri zemlje vode politike prevaspitavanja dela naroda kao i diskriminacija manjinskih ili slabijih grupa. U Kini se milioni Ujgura, muslimana, “prevaspitavaju” u radnim logorima kako da postanu dobri komunisti i patrioti. U Rusiji se vodi otvorena homofobna kampanja, poja─Źana usvajanjem zakona koji krše prava osoba sa razli─Źitom seksualnom orjentacijom. S druge strane se toleriše porodi─Źno nasilje nad ┼żenama i decom. U Turskoj se vodi otvorena politika vra─çanja ┼żena u okove 19.veka. Erdoganova vlada na indirektan na─Źin primorava ┼żene i devojke da nose veo, da odustaju od školovanja i da im se ┼żivot svede na ku─çne poslove, ra─Ĺanje i negovanje dece, u islamskom duhu, dakako.

Autor teksta: ┼Żeljko Panteli─ç

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE