Obrenovac, 08.05.2021

PREDSEDNIK ČEŠKOG PARLAMENTA U POSETI SKUPŠTINI SRBIJE


Izvor: Tanjug/RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2019.
'Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu'

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Češka Republika snažno podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, a Srbija je ključna zemlja koja bi trebalo da postane deo Unije, ocenio je predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Radek Vondraček je posetu započeo u Domu Narodne skupštine gde je imao sastanak sa predsednicom Majom Gojković, i obratio se poslanicima na posebnoj sednici.

Kako je istakao, Češka podržava proširenje EU naročito kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a stabilost Zapadnog Balkana nije moguća bez Srbije i ona je ključna zemlja koja bi trebala da se pridruži EU, poručio je Vondraček.

On je naveo da će Češka u okviru predsedavanja Višegradskom grupom nametnuti i zalagati se za temu proširenja.

Vondraček je zahvalio predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i na organizaciji izložbe fotografija, posvećene tridestetoj godišnjici Plišane revolucije koju je delegacija Češke ovom prilikom obišla u holu Doma Narodne skupštine.

Takođe, obraćajući se na posebnoj sednici poslanicima rekao je da Srbiju i Česku povezuje prijateljstvo, savezništvo i bratstvo i da je za oba naroda karakteristično to što su živela pod tuđom vlašću i borila se za samostalnost i slobodu.

Naveo je da trgovinska razmena dve zemlje beleži rast, a tradicionalno prijateljstvo, savezništvo i poverenje doprinose i rastu zajedničkog biznisa, te dodao da prostora za saradnju još ima, između ostalog i u oblasti bezbednosti, odbrambenoj, namenskoj industriji.

Gojković: Važna snažna podrška Češke 

Maja Gojković kazala je da parlamentarna saradnja može da doprinese i ukupnoj bilateralnoj saradnji koja je na visokom nivou u poslednje vreme.

Ona je navela da su u Srbiji još jaki utisci posle posete češkog predsednika Miloša Zemana.

"Sa gospodinom smo Vondračekom imali sadržajan razgovor o pitanjima unapređenja parlamentarne saradnje", rekla je Gojković i pozvala ga da na predstojećem zasedanju Skupštine interparlamentarne unije IPU koja se održava od 13. do 17. oktobra predvodi delegaciju Češke.

Navela je da je veoma važna snažna podrška Češke Srbiji na putu ka punompravnom članstvu u EU.

"Češka država podržava snažno politiku proširenja na Zapadnom Balkanu i ističe da je Srbija jedna od najozbiljnijih kandidata za to", rekla je Gojković.

Podsetivši da Češka predsedava Višegradskom grupom, Gojković je navela da će predsednik Aleksandar Vučić sutra na poziv češkog predsednika Miloša Zemana prisustvovati Samitu Višegradska grupa plus što je, istakla je, veliko priznanje za Srbiju.

"Razgovarali smo o tome da Višegraska grupa proširi saradnu i na parlamentarnom nivou", rekla je Gojković.

Gojković dodaje da je bilo reči i o potencijalima za saradnju dve države u mnogim oblastima, a takođe i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je navela da je od predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike zatrazila podršku Srbiji na traženju puta i obnovi dijaloga, a u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE