Obrenovac, 19.01.2022

AMBASADOR SRBIJE ODBIO DA PRIMI PROTESTNU NOTU CRNE GORE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Božović je pozvan da bi mu bila uručena protestna nota zbog, kako se navodi, nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu

Foto:Nebojša Mandić
Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović odbio je da primi protestnu notu Crne Gore povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

Kako je saopštilo crngorsko Ministarstvo spoljnih poslova, Božović je pozvan u taj resor da bi mu bila uručena protestna nota zbog, kako se navodi, nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je, kako je saopšteno, protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, “najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade”, pri čemu su, kako se navodi, izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije.

- Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata - naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Portal RTCG je preneo da je Božović osudio paljenje zastave kao neprimeren čin, i, kako se navodi, naglasio da on ni u kom slučaju ne podražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

- Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova - rekao je ambasador Božović, koji je istovremeno preneo "žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije zbog navedenog akta".

Navodi se da je Božović istakao da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. Dodaje se da je ambasador Srbije izrazio poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu - saopšteno je iz crnogorskog MSP.

Prethodno je šef srpske diplomatije izjavio da to ministarstvo osuđuje pokušaj paljenja zastave. On je rekao da pomenuti incident ide na ruku onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE