Obrenovac, 19.08.2022

KOSOVO DOBILO NOVU VLADU


Izvor: Beta/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2020.
Dva ministarska mesta za Srpsku listu

Foto:Profimedia
Na sednici Skupštine Kosova izglasana je nova vlada čiji će predsednik biti Aljbin Kurti. Vlada je izglasana sa 66 glasova "za", dok je 10 poslanika bilo uzdržano. Na predlog Kurtija, Srpska lista će imati dva ministarska mesta - Dalibor Jevtić biće ministar za zajednice i povratak, a Ivan Milojević ministar za regionalni razvoj.

Na sednici Skupštine Kosova, Kurti je iz redova bošnjačke zajednice predložio Emiliju Redžepi za ministarku za lokalnu samoupravu.

Na sednici su potvrđene ranije najave da će i Pokret samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imati po šest ministara i po jednog zamenika premijera. Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje će voditi Ministarstvo spoljnih poslova, čiji će ministar biti Glauk Konjufca. Za ministra pravde je izglasana Aljbuljena Hadžiu, za ministra finansija Besnik Bislimi, ministarstvo privrede vodiće Rozeta Hajdari, ministar zadravlja biće Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

DSK će takođe imati šest ministarstva. Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu biće Ljumir Abdidjiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Za predsednicu parlamenta izabrana je Vjosa Osmani.

Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova, izabrana je za predsednicu Skupštine Kosova sa 65 glasova u parlamentu koji ima 120 mesta.

Sednici su prisustvovali i poslanici Srpske liste.

Vlada će imati dva zamenika premijera - jednog iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i jednog iz Pokreta Samoopredeljenje, kao i 15 ministarstava, šest manje od prethodne vlade Ramuša Haradinaja. Svaka od dve stranke koje su u koaliciji imaju po šest ministarstava, dok tri pripadaju manjinskim zajednicama.

Shodno Ustavu Kosova, srpska zajednica bi trebalo da ima dva ministra, dok bi jedan od ministara pripadao drugim manjinskim zajednicama.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je izjavio da Konjufca neće podneti ostavku na mesto predsednika kosovskog parlamenta već će nakon izbora za ministra po automatizmu njemu prestati funkcija predsednika Skupštine Kosova.

Predstavnici Srpske liste i zvaničnog Beograda izjavili su ranije da neće svojim glasovima podržati Vladu Aljbina Kurtija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE